Marc Calon nieuwe voorzitter LTO Nederland

Marc Calon (57) uit Groningen is door de Algemene Vergadering van LTO Nederland benoemd tot de nieuwe voorzitter van LTO Nederland. Hij is nu nog voorzitter van Aedes, de vereniging van woningbouwcoöperaties. Calon begint zijn werkzaamheden per 1 januari 2017 en wordt de opvolger van Albert Jan Maat uit Paterswolde, die op dinsdag 4 oktober aanstaande afscheid neemt.

In de tussenliggende periode neemt de vice-voorzitter van LTO Nederland, Leon Faasen uit Reuver, het voorzitterschap waar in overleg met beide andere leden van het LTO-federatiebestuur. Faassen is sinds november 2014 voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).
 
Calon heeft zijn wortels in de agrarische sector. Hij runt een akkerbouwbedrijf (58 hectare) in het Groningse Zuurdijk en teelt onder meer tarwe, suikerbieten, verhuurt pootaardappelland en doet aan natuurontwikkeling. Na enkele jaren docent te zijn geweest aan de Jan Heidema MLS in Groningen begon hij zijn bestuurlijke loopbaan als voorzitter van de Groninger Maatschappij van Landbouw (1990-1993). Aansluitend was hij tot 1995 vice-voorzitter van de Noordelijke Land- en Tuinbouworganisatie (NLTO), die later is opgegaan in de huidige organisatie LTO Noord. Van 1995 tot 1999 was hij voorzitter marktsectorcommissie ‘Agrobusiness’ van het Integraal Structuurplan Noorden des lands.
 
In de periode 1999-2009 was Calon lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen. Hij heeft landelijk een rol van betekenis gespeeld bij de totstandkoming van de nieuwe Wet op de Ruimtelijke ordening en het bestuursakkoord tussen Rijk en provincies. Voorzitter van Aedes werd hij in 2009 en sinds 2014 is hij dat tevens van Housing Europe, de koepel van nationale en regionale volkshuisvestingsorganisaties in Europa.

Over zijn persoonlijke drijfveren om voorzitter te worden van LTO Nederland zegt Calon: "Ooit ben ik begonnen als de jongste voorzitter van de oudste landbouworganisatie. Oude liefde roest niet. De functie als LTO-voorzitter biedt mij een geweldige kans om een nieuwe uitdaging op te pakken. Het is een uitdaging die me zeer aan het hart gaat. Niet in de laatste plaats omdat ik een boer in hart en nieren ben en blijf. Onze sector opereert in het hart van de samenleving en een sterke organisatie als LTO Nederland is hierbij onmisbaar."

Bron: LTO Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.