Nieuw bekerrecyclingsysteem op Noorderzon festival

Deze week wordt op het jaarlijkse Noorderzon festival in Groningen een nieuw, duurzaam retour-drinkbekerconcept gelanceerd. Eenmalige, bioplastic (PLA) drinkbekers op basis van maïs worden ingezameld en gerecycled tot drankenmuntjes voor de editie van volgend jaar. In samenwerking met biotech bedrijf Bio Futura B.V. en andere partners (hieronder vermeld) worden deze elf dagen de handen ineen geslagen om zoveel mogelijk van de 500.000 bekers in te zamelen en recyclen. Bezoekers worden aangespoord hierbij te helpen. Wie 50 bekers inlevert, krijgt een consumptiemunt. De bekers worden opgespaard en vervoerd naar de recycling fabriek in België. Om vervolgens een nieuw leven krijgen als consumptiemunt voor het Noorderzon festival 2017. Al met al een geweldig voorbeeld van Reduce, Re-use & Recycle.Noorderzon (Green Key gecertificeerd) gebruikt al jaren milieuvriendelijke bioplastic PLA-bekers in plaats van olieplastic drinkbekers. PLA-bekers zijn volledig biobased (gemaakt van hernieuwbare grondstoffen) en bij productie komt relatief weinig CO² vrij. Het materiaal is goed tot compost en biogas te verwerken. In veel opzichten is recycling echter een (nog) veel duurzamere optie. Normaliter belandden de bekers in de verbrandingsoven of in een composteer installatie. Bij recycling blijft de grondstof behouden en de kringloop gesloten.
 
Het Noorderzon Festival in Groningen vindt plaats van 18 tot en met 28 augustus en biedt een divers en breed programma. Naast de concerten en alle 'Performing Arts' onderdelen, is ook wetenschap en innovatie elk jaar een belangrijk deel van het programma. Het zijn de constante innovaties en de wetenschap die ons elke dag een stapje dichterbij een biobased economie brengen.
 

Partners

Alle partners die betrokken zijn bij dit project spelen een rol in het productie, verkoop of recycling proces van bioplastic (PLA) bekers:
 
Bio Futura: Makelaar in dit project. Ontwikkelt en verkoopt biobased verpakkingen.
Noorderzon: Green Key gecertificeerd performing arts festival.
Natureworks: 's Werelds bekendste producent van het PLA granulaat.
Huhtamaki: Verwerker van PLA granulaat tot drinkbekers, in Duitse fabriek.
Looplife: Recycled alle ingezamelde bekers tot PLA granulaat.

Voor meer informatie: www.biofutura.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.