BioForum Vlaanderen:

"Belgische bio-aardappeltelers gebruiken koper enkel als noodoplossing"

In Nederland is ophef ontstaan over het gebruik van koper op bio-aardappelen. Het vakblad Boerderij bracht vorige week aan het licht dat koperoxichloride nog steeds voorkomt in de biolandbouw, terwijl de giftige stof sinds 2000 niet meer toegelaten is als bestrijdingsmiddel. In België is koper niet verboden. Bio-telers gebruiken het volgens ketenorganisatie BioForum enkel als 'redmiddel in nood'. Controle-instantie TÜV Nord-Integra heeft geen weet van problemen.

In Nederland mag koperoxichloride enkel nog in zeer beperkte hoeveelheid ingezet worden als bladmeststof. Volgens controleorganisatie Skal, die toeziet op de biologische teelt in Nederland, maken boeren misbruik van die uitzondering. Ze zouden koper in verhoogde doseringen heimelijk als bestrijdingsmiddel gebruiken. Dat zou indruisen tegen de uitgangspunten van de biologische sector en leiden tot imagoschade bij de consument. Supermarktketen Albert Heijn kondigde al aan de komende tijd controles uit te voeren om na te gaan of bio-aardappelen koperresten bevatten.

In een reactie wijst Sabrina Proserpio van BioForum op het verschil tussen de Belgische en Nederlandse wetgeving. In België mag koper in de bio-landbouw gebruikt worden als bacterie- en schimmeldodend middel. Koper wordt ook in de conventionele landbouw gebruikt. De organisatie wijst er voorts op dat in de conventionele landbouw meer dan duizend producten zijn toegelaten, terwijl het in de bio-landbouw enkel om natuurlijke bestrijdingsmiddelen gaat, waaronder dus koper. Natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen gelden in de bio-landbouw als een noodoplossing. "Een bio-teler zal in de eerste plaats ziektes en plagen proberen te voorkomen door te werken aan een gezonde bodem en te kiezen voor robuuste rassen. Ook vind ik het belangrijk om te benadrukken dat er geen enkel middel in bio toegelaten is dat niet ook toegestaan is in gangbaar. Van de honderden chemische én natuurlijke middelen die in gangbaar toegelaten zijn, zijn slechts enkele natuurlijke middelen toegelaten in bio", aldus Sabrina.

Bert De Caluwe van controle-instantie TÜV Nord-Integra bevestigt dat koperoxichloride op de lijst staat van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen in de bio-landbouw. De maximale toegelaten dosis ligt op 6 kilogram per hectare per jaar.

Biologische telers gebruiken het middel om de aardappelziekte phytophthora te bestrijden. Integra heeft geen weet van overschrijdingen van de norm in België.

Voor meer informatie: sabrina.proserpio@bioforumvl.be

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.