Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Vraagbaak en aanspreekpunt voor omschakelaars"

Werkgroep Biologisch opgericht binnen GreenPort NHN

Donderdag 30 juni vond de laatste BioValley bijeenkomst plaats in het Clusius lab in Hoorn. Ruim 25 aanwezigen keken terug op een geslaagd project waarbij de nodige successen behaald zijn. "Zo is het areaal biologisch van 70 hectare naar 200 hectare gegroeid, zijn er voldoende afzetpartners gevonden en is BioValley communicatief gezien goed op de kaart gezet", aldus projectleider Maria van Boxtel. "Het project houdt op maar GreenPort NHN blijft zich inzetten voor telers die om willen schakelen. Met ingang van 1 juli 2016 is er een werkgroep Biologisch opgericht waarin onder andere Jan de Veer, Colja Corts, Kees Water en Bram Weijland plaats nemen. Op deze manier is en blijft GreenPort NHN vraagbaak en aanspreekpunt voor biologische telers of telers die om willen schakelen."

Aan de hand van een aantal praktijkcases hebben telers laten zien wat ze de afgelopen jaren bereikt hebben. Melkveehouder Jeroen Bruin van Pure Milk: "Wij zijn veel meer gaan beheren in plaats van beheersen. We wilden weten wat de oorzaak van de problemen was en vervolgens zijn we gaan kijken naar mogelijke oplossingen. Wij zijn gestart met een broncorrector, gestopt met het telen van maïs en soja en veel meer energetisch te werk gegaan zodat alle energie op het bedrijf positief is. Wij hebben nu al onze grond zelf in beheer om gras, rogge en kruiden te verbouwen als voer voor onze koeien. Indien nodig wordt extra aangekocht maar het doel is om zelfvoorzienend te zijn. Al met al zijn we er kwalitatief een stuk op vooruit gegaan. We zijn gaandeweg het proces biologisch geworden. Dat was in eerste instantie niet onze opzet. De productie per dier is gedaald, de kosten zijn gedaald en de melkprijs is iets hoger. We zagen onze melk, kefir, mest, grond en dieren er op vooruit gaan en dat heeft ons doen besluiten om de omslag te maken."

Melkveehouder Cees Ruiter (maatschap Ruijter) uit Warmerhuizen zit midden in een tuinbouwgebied en dat beperkt hun in het aankopen van grond. "Om biologisch te worden is extra grond nodig maar grond is duur en schaars in deze regio dus hebben we gezocht naar alternatieven. Wij hebben gekozen voor de duurzaamheidsstrategie. Het antibioticagebruik is gedaald en we houden rekening met de CO2 footprint. Hierdoor ontvangen we een hogere melkprijs. We leveren inmiddels aan Cono kaasmakers en Ben&Jerry's. We zijn niet biologisch maar doen er wel alles aan om zo duurzaam mogelijk te werken. Wij houden ook van onze koeien en we gunnen ze het beste", aldus Ruiter.

John Huiberts van Huiberts bloembollen heeft inmiddels 6 ha biologische bloembollen staan, de rest waarvan 70 ha eigen grond is in omschakeling. "Voorheen teelden wij narcissen en tulpen maar nu hebben we ook 20 soorten bijgoed zodat de biohoek in het tuincentrum het hele jaar gevuld is. Daar is diversiteit voor nodig. Nederland telt veel imkers in opleiding en dat zijn goede ambassadeurs van onze bio-bollen die ook veelvuldig gebruikt worden voor akkerranden. Maar we leveren onze bollen ook aan restaurants, die zetten onze biobol op de kaart! Het inpakken van de bollen loopt via een zorginstelling en wij werken samen met een biologische veehouder waardoor er nu op delen van ons land pinken lopen. Kortom wij hebben bloembollen waar je in alle opzichten blij van wordt."

Colja Corts van de Lepelaar nam de aanwezigen mee in de wereld van de bio-dynamische teelt. De lepelaar heeft een uitgebreid assortiment en kan door het directe klantencontact ook goed inspelen op wensen van klanten. Die kennis wordt ook gebruikt voor hun leveringen aan de groothandel. Corts hield een pleidooi om de drempel voor omschakelaars te verlagen.

Rian van Dam, programmadirecteur GreenPort NHN benadrukte dat de GreenPort NHN er is om de verbinding te leggen tussen verschillende ondernemers en sectoren. "Doel is kennis delen en uitwisselen. Door het oprichten van een werkgroep Biologisch is en blijft de GreenPort NHN de komende jaren vraagbaak en aanspreekpunt voor omschakelaars. Er worden Masterclasses georganiseerd en de werkgroep gaat kennis en verbinding vorm geven. BioValley houdt officieel op maar als GreenPort NHN gaan we gewoon verder met biologische, bio-dynamische, reguliere en duurzame landbouw."

Mocht u onderdeel van de werkgroep uit willen maken neem dan contact op met de GreenPort NHN via info@greenportnhn.nl.

Voor meer informatie: www.greenportnhn.nl
Publicatiedatum: