Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"In een horrorscenario beland, we zijn speelbal"

Sector doet appèl op Timmermans: stop herziening bio-wetgeving

Het is ook onder Nederlands voorzitterschap van de Europese Raad niet gelukt om een akkoord te sluiten over nieuwe wetgeving voor biologische productie en controle. De biologische sector vraagt in een open brief aan vice voorzitter Timmermans om het voorstel in te trekken. Het proces loopt vanaf 2013 en Bionext vindt dat dit nu te lang heeft geduurd. Het langlopende wijzigingstraject veroorzaakt onzekerheid bij producenten en dat is slecht voor het vertrouwen van producenten en consumenten in de Europese Unie.

De afgelopen zes maanden mocht Nederland als voorzitter van de Raad van Ministers de onderhandelingen over de nieuwe biologische wetgeving leiden. Deze onderhandelingen worden gevoerd tussen Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers. Het is ook staatssecretaris van Dam, ondanks succesvolle deelakkoorden, niet gelukt om een volledig akkoord te bereiken tussen de drie partijen. Terwijl steeds meer mensen kiezen voor biologisch in Europa en de biologische omzetten in heel Europa met dubbele groeicijfers omhoog schieten, blijft de biologische productie achter. Boeren schakelen onvoldoende om naar biologisch omdat ze weten niet waar ze aan toe zijn, mede vanwege de onzekerheid van het juridische kader voor biologische boeren.
 
Bavo van den Idsert, directeur Bionext: "De biologische sector is in een horrorscenario beland. We zijn speelbal van een proces waar we zelf nauwelijks invloed op hebben. De instituties zijn verwikkeld in een machtsspel over wie zeggenschap krijgt over invulling van de gedetailleerde productieregels voor boeren, verwerkers en handel. En het voornemen van de Commissie om een afkeuringsgrens voor residuen in de wetgeving op te nemen is nog steeds niet van tafel. Voor Bionext is de volharding van de Commissie op dit laatste punt alarmerend, omdat biologisch gereduceerd wordt tot residuvrij. Biologisch staat voor veel meer, voor een integrale visie op landbouw, werkend in samenhang met de natuur."
 
Biologische landbouw gebruikt geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. Een klein deel bevat zeer lage contaminaties die bijvoorbeeld via wind of regenwater of besmetting bij transport of verpakking plaatsvinden. Het voorstel van de Commissie houdt in dat de biologisch boer, die zelf geen chemisch-synthetische middelen gebruikt, verantwoordelijk wordt en moet opdraaien voor de schade. Omdat biologische landbouw niet onder een kaasstolp plaatsvindt, zijn contaminaties niet volledig uit te sluiten. Het druist tegen alle rechtvaardigheid in om de biologische boer daar verantwoordelijk voor te stellen.
 
In een open brief roept Bionext Commissaris Timmermans op, net als in december 2014, om de slepende discussie over de nieuwe biologische wetgeving te beƫindigen. In 2014 was het antwoord van Timmermans dat dit zou gebeuren als er onvoldoende voortgang zou zijn voor 1 juli 2015. We zijn nu anderhalf jaar verder en het vertrouwen in een goed akkoord is afgenomen en dat is zeer schadelijk. Juist nu de vraag naar biologische voeding in de EU spectaculair groeit, is een helder en stabiel wettelijk kader van groot belang voor het vertrouwen van boeren en verwerkers om naar biologisch om te schakelen.
Publicatiedatum: