De grootste groei is nu onder melkveehouders te zien. Vermoedelijk is de lage prijs voor gangbare melk een extra stimulans voor de omschakelaars, denkt Van Boxtel. Het prijsverschil tussen biologische en gangbare melk is bijna twintig cent per liter. "Niet dat je zomaar biologisch kunt boeren, het duurt meestal wel een tijdje voordat een ondernemer de knoop doorhakt. Het vraagt bovendien vaak ook aanpassingen van het bedrijf. Melkveehouders moeten bijvoorbeeld hun stal aanpassen om aan de eisen voor biologische bedrijfsvoering te voldoen."
Behalve om bedrijfseconomische redenen, kiezen ondernemers ook uit principiële redenen voor de biologische aanpak. "Dat is onze ervaring in ieder geval. Ze zien een nieuwe uitdaging in het werken zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, ze vinden het goed voor de bodem om extensiever te werken of ze hebben al natuurbeheer als neventak." Het moet volgens de projectleider behalve bij de markt, ook bij de persoon passen.
Nog ruimte
Van Boxtel denkt dat de groei voorlopig doorgaat, met name in de open teelten. Als voorbeeld noemt ze de recente aankoop van 23 hectare grond door het biologisch-dynamische bedrijf De Lepelaar in Sint Maarten. Op die grond wordt samengewerkt met veredelaar Bejo Zaden in Warmenhuizen. "Tuinders en akkerbouwers kunnen ook groeien in de biologische sector, er is veel vraag naar conservenproducten. Ook peen en broccoli voor de babyvoeding is een groeimarkt. Die teelten passen prima in deze regio." Landelijk is volgens de brancheorganisatie Bionext nog ruimte voor vijfhonderd omschakelaars.Eerder kwam de stimulans vooral van de overheid. Zo kloppen gemeenten aan bij Huiberts voor biologische bollen en heeft de provincie Noord-Holland de sector jarenlang gesteund. De markt heeft die rol overgenomen. Van Boxtel: "Al moeten we nu nog zien dat die gemeenten en bijvoorbeeld ook de Albert Heijn blijven vragen om biologische bollen en dat de telers weer voldoende bollen kunnen leveren. Andere producten lopen prima in de nichemarkt voor biologisch."
Uit het jaarverslag van controle-instantie Skal Biocontrole blijkt dat het aantal geregistreerde biologische bedrijven vorig jaar landelijk toenam met 239 bedrijven. Nederland telt nu een kleine vierduizend biologische ondernemingen, inclusief omschakelaars. Het totale areaal nam toe van 58.645 naar 59.120 hectare. Ook meldden zich 485 nieuwe bedrijven bij Skal, waaronder 136 landbouwbedrijven. De andere bedrijven zijn actief rond de producenten: vorig jaar nam volgens de instantie het aantal opslag- en handelsbedrijven in de sector namelijk 'flink' toe.
Bron: Schagen op Zondag - Hans van der Lee via GreenPort Noord-Holland Noord