"Organisch én beter alternatief voor giftige bestrijdingsmiddelen al voorhanden"

'Snel verbod op zeer giftige bestrijdingsmiddelen bepleit' kopte de NOS 2 februari. Onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu wees uit dat ruim de helft van alle gebruikte bestrijdingsmiddelen zeer giftig en schadelijk is voor milieu, mens en dier. Staatssecretaris Van Dam van Landbouw wil dat er zo snel mogelijk wordt overgestapt op alternatieve middelen. Ad Terram biedt uitkomst.

Ad Terram, wat 'voor de aarde' betekent, pioniert in organische gewasbeschermingsmiddelen voor land- en tuinbouw. Het bedrijf ontwikkelde een organische zaadcoating – de enige met Skal-goedkeuring voor biologische teelt – die beter werkt dan traditionele coating. En een snelle coatingsmethode zónder droogtijd. Én paradepaardje Expulso: een superieure vervanger voor beschermingsmiddelen die binnenkort worden verboden.

Revolutionair

Het zijn revolutionaire ontwikkelingen die iedereen in de zaadsector als muziek in de oren klinkt. Mede-eigenaar Jan Tamboer: "Vandaag of morgen raken chemische bestrijdingsmiddelen echt in de ban. Voor zaadbedrijven en telers een levensgroot probleem, want goede alternatieven zijn vele malen duurder. Behalve onze organische vervanger Expulso. Dat is zelfs voordeliger en effectiever, wat ook blijkt uit de testen voor registratie van dit nieuwe middel." In Brazilië en Japan is men lyrisch over het middel, met name vanwege de fungicide én bactericide werking.

Organische zaadcoating

Beschermingsmiddelen tegen schimmels en bacteriën worden op het zaad aangebracht in de vorm van een coating. In de huidige coatings zijn polymeren het bindmiddel. Ad Terram ontwikkelde het een nieuwe, geheel biologisch afbreekbare coating. Mede-eigenaar Wim Meijles: "Conventionele zaadcoatings laten veel microplastic in de grond achter. Dat hoeft geen zaadbehandelaar of groenteteler meer op zijn geweten te hebben."

Niet duurder, wel beter

Tests wijzen uit dat deze organische coating, die niet duurder is dan chemische coating, bovendien beter werkt. Hierbij is een sleutelrol weggelegd voor de speciaal ontwikkelde coatingmachine. Tamboer: "Normaal gesproken worden diverse laagjes aangebracht en wordt de coating tussendoor steeds met hitte gedroogd. Wij brengen in één keer een dikkere laag aan met hogere concentraties actieve stoffen. En onze coating komt direct droog uit de machine. Kortom: dit werkt beter, vele maler sneller en zonder risico's voor de kwaliteit van het zaad."

TV uitzending RTL 7

Zondag 17 april 2016 van 12:30 tot 13:00 uur kunt u in het programma 'Doe maar duurzaam' een korte impressie krijgen van Ad Terram BV en de producten.

Mocht u het gemist hebben, geen probleem, zaterdag 23 april 2016 is er een herhaling van 13:30 tot 14:00 uur.

Voor meer informatie: www.ad-terram.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.