Dineke van Bommel, Bommels Conserven:

"Delicatessen moeten puur en eerlijk zijn"

Tholen - Ongeveer op het hoogtepunt van de crisis in 2012, toen de Nederlandse economie nog officieel in een recessie verkeerde, begonnen Marc en Dineke van Bommel met hun eigen delicatessengroothandel. Iedereen verklaarde de twee ondernemers voor gek, maar Bommels Conserven werd een succes.

"We werken vanuit de visie dat eten lekker en puur moet zijn", vertelt Dineke enthousiast. "Alle leveranciers zijn kleinschalig, werken puur en eerlijk en hebben een goed verhaal." Het assortiment bestaat uit een aantal biologische producten naast een reeks conventionele delicatessen. In de showroom bij het kantoor in Barendrecht liggen de producten uitgestald. Enthousiast vertelt Dineke de verhalen achter de producten en het bedrijf. "We werken met zo'n dertig producenten in Nederland en in Europa. We kiezen bewust voor producten uit Europa, tenzij dat niet anders kan, zoals bij chocolade."

Certificaat of niet

Het assortiment bestaat, naast de conventionele delicatessen, uit een aantal biologische gecertificeerde producten en een aantal niet-gecertificeerde bio-producten. "Niet alle kleine producenten hebben het geld om te investeren in een certificaat. We hebben bijvoorbeeld een leverancier van chocolade soufflés die vanaf volgend jaar zijn certificaat verliest omdat hij het niet meer kan opbrengen. Zijn werkwijze blijft dezelfde." Daarnaast zijn er producten als Willie's Cacao, waar meer principiële argumenten achter schuilgaan. "Die zegt: waarom moet ik me certificeren? Ik werk biologisch en fairtrade, waarom heb ik daar een certificaat voor nodig?"


Willie's Cacao.

Het Britse Willie's Cacao - het enige Engelse 'Bean to Bar-merk' - verwerkt in een chocoladereep uitsluitend de cacao van één plantage. De bonen worden direct bij de telers ingekocht, waardoor die een goede prijs ontvangen. In het Engelse Devon worden de chocolade repen gemaakt zonder vanille of soja-lecithine.


Ook biologische cacao is bij Bommels Conserven verkrijgbaar.

Chocolade en koekjes

Wel biologisch gecertificeerd is de chocolade van het Britse Seed and Bean. "De chocolade is ook fairtrade", legt Dineke uit. "Het bedrijf zoekt naar verrassende combinaties. Ook is de chocolade verpakt in afbreekbaar folie en een aantal repen is Vegan. Dat betekent dat er geen dierlijke producten in de chocolade is verwerkt." De zoektocht naar bijzondere combinaties resulteert in repen met smaken als: citroen en maanzaad, citroen en kardemom en pompoen en hennep.


Seed and Bean zoekt naar wonderlijke combinaties.

"Dit is ook een leuk product", zegt Dineke terwijl ze door de showroom loopt, staat ze even stil bij Van der Burgh Chocolaad. "Dat is een bedrijf uit Delft dat alles met de hand maakt. De chocolade wordt handmatig geproduceerd, met de hand ingepakt en met de hand wordt de houdbaarheidsdatum op het etiket geschreven. De meeste mensen vallen in eerste instantie voor de aantrekkelijke verpakkingen, om vervolgens terug te komen voor de smaak." Door naar de koekjes van Generous, biologisch en glutenvrij. De oorsprong van de koekjes ligt in een glutenallergie van één van de kinderen van de eigenaars. "Die ontdekten dat er weinig lekkere glutenvrije producten zijn, dus zijn ze zelf koekjes gaan bakken." Inmiddels telt het assortiment een serie koekjes en bakmixen. "Elk koekje heeft een eigen verhaal en een aparte naam."


Glutenvrij en biologisch, de koekjeslijn van Generous.

Vanaf volgend jaar wordt het assortiment uitgebreid met fruitrepen uit Estland. "De producent verbaasde zich dat in veel fruitrepen eigenlijk maar heel weinig fruit verwerkt is." In deze repen, onder de naam What the Fruit, wordt 50% fruit en 50% chocolade verwerkt. "Wat ook leuk is, elke verpakking is voorzien van een zoet- en zuurmeter. De stippen geven aan hoe zoet een reep is."

Voor meer informatie:

Dineke van Bommel
Bommels Conserven

Augustapolder 12
2992 SR Barendrecht
06 24333277
dineke@bommelsconserven.nl
www.bommelsconserven.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.