Pluimveepraktijk de Achterhoek (PPDA) op Pluimveeplein Bio-beurs

Dierenartsenpraktijk PPDA in Ruurlo is gespecialiseerd in de begeleiding van pluimveebedrijven. Het aantal biologische bedrijven dat PPDA begeleidt is nog steeds groeiende. Niet alleen in de Achterhoek, maar er zijn ook klanten op de Veluwe en in het noorden van het land. Bianca Reindsen is praktijk- en marketingmanager bij Pluimveepraktijk de Achterhoek. Bianca is geen dierenarts, zij studeerde Diervoeding aan de WUR. "Ik coördineer alle taken op de praktijk, waaronder ook bijvoorbeeld onze deelname aan de Bio-beurs in Zwolle", aldus Bianca.
 

Peter Wijnen in de kippenuitloop.

Bianca: "Biologische pluimveehouderij heeft altijd warme belangstelling gehad van onze dierenartsen Peter Wijnen, Marcel Boereboom, Rik van den Bos en Hanneke Spieker. Wij doen al sinds de jaren negentig de begeleiding van de KemperKip bedrijven. In de afgelopen 20 jaar is ook het aantal biologische legbedrijven sterk gegroeid en zijn er veel nieuwe klanten bij gekomen. Daarom doen wij graag mee aan het Pluimveeplein op de Bio-beurs." De kracht van Pluimveepraktijk de Achterhoek ligt in het voorkomen van problemen, waarbij de aandacht vooral uit gaat naar bedrijfsbegeleiding. Door de antibioticadiscussie is in de laatste drie jaar de preventieve gezondheidszorg alleen nog maar belangrijker geworden. Pluimveehouders vragen ook zelf om deze manier van dienstverlening. PPDA biedt structurele bedrijfsbegeleiding gedurende de gehele legperiode. In plaats van alleen bij calamiteiten, komen zij dan één keer in de zes à acht weken langs als bedrijfsbegeleider, om problemen te voorkomen. Bij een aantal bedrijven gebeurt dit samen met de voorlichter van het mengvoerbedrijf. Zij gaan dan samen met de pluimveehouder om tafel en bespreken het verloop van het koppel en de manier waarop deze het beste begeleid kan worden.
 

Peter en Debbie Aaldering.

Nieuw: Darmgezondheidscheck

In 2016 wordt de dienstverlening vanuit PPDA nog verder uitgebreid. "De problemen die wij veel zien bij (biologische) legbedrijven liggen vaak op het gebied van darmgezondheid. Wij willen dit vanaf begin 2016 nog beter gaan monitoren, door een darmgezondheidscheck aan te bieden aan onze klanten." Bij deze check wordt, tijdens een sectie, het gehele maagdarmstelsel intensief bekeken: van mond tot kont eigenlijk. PPDA wil op de beursvloer graag met pluimveehouders hierover in gesprek, om met elkaar te kijken hoe dit onderzoek op een goede manier kan worden uitgevoerd. Nu is er vaak sectie bij dieren als gevolg van een acuut probleem. "De darmgezondheidscheck willen wij echter juist ook inzetten als middel om de darmgezondheid van een koppel tijdens de gehele legperiode te monitoren, zodat we eerder kunnen inspelen op mogelijke problemen."
 

Patricia Stegers achter de microscoop.

TotalFit

PPDA heeft tevens een eigen productenlijn met drinkwatertoepassingen om de gezondheid te versterken: de TotalFit productenlijn. Deze producten zijn veelal gebaseerd op vitaminen, mineralen, zuren, plantenextracten en etherische oliën. De dierenartsen kunnen de klanten hierin gericht adviseren en samen met hen bekijken op welk gebied deze producten een toegevoegde waarde kunnen bieden op hun bedrijf.
 


Voor meer informatie: Bianca Reindsen, 0573 451168

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.