"Primeur omdat teelt op grotere schaal gelukt is"

'de Waog' oogst eerste zoete aardappelen

Tholen - Commerciële teelt van zoete aardappel, oftewel zoete bataat, komt niet of nauwelijks voor in landen met een gematigd klimaat. Hier liet bio-teler Joep van de Bool zich echter niet door tegenhouden. En terecht, zo blijkt nu: afgelopen vrijdag zijn de eerste biologische zoete aardappelen van Biologische Tuinderij 'de Waog' geoogst. "We hebben dit jaar weer een primeur. Het is ons namelijk gelukt om zoete bataat te telen op grotere schaal, en deze teelt ook daadwerkelijk te laten slagen. Hiermee hebben we volgens mij een primeur voor Noordwest-Europa", vertelt Joep vanuit het Limburgse Neer.
 

Links het veld in bloei, rechts vers geoogste zoete aardappelen.

De zoete aardappelen zijn 9 oktober geoogst. Er kwam zo'n 18.000 kilo van de akker van ongeveer een halve hectare groot. Ze moesten snel handelen, aangezien de celstructuur van de aardappelen kapot gaat bij een temperatuur kouder dan 10 graden. "Daarom hebben we afgelopen vrijdag snel alles geoogst, gezien de bodemtemperatuur al gedaald was tot 12 graden. Hier kwam veel handwerk bij kijken, de zoete aardappel raakt namelijk snel beschadigd, waardoor standaard rooimachines ongeschikt zijn. We zijn blij met het resultaat, het is allemaal mooi gelukt. De lichte zandgrond in Limburg, en het wat warmere klimaat blijkt dus zeker wel geschikt voor deze teelt."
 

De oogst in volle gang.

Om de zoete aardappelen langer te kunnen bewaren, liggen ze nu 7 dagen bij een temperatuur van 29 graden en 90% luchtvochtigheid opgeslagen. "Het is noodzakelijk om ze deze warmtebehandeling te geven, het zijn nu eenmaal geen gewone aardappelen. De knol komt tijdens het bewaren nog meer op smaak, en de schil wordt hierdoor dikker. Na de warmtebehandeling moeten we ze nog gaan wassen en sorteren en daarna kunnen we pas uitleveren."
 

Vanaf de tractor.

Ze liepen al langer met dit idee rond bij 'de Waog'. "We hebben het er in het verleden over gehad. Ik heb in Nieuw-Zeeland stage gelopen en kwam daar al in aanraking met deze teelt. En op internet is veel informatie te vinden. Vorig jaar hebben we al wat uitgeprobeerd. We hebben toen scheuten gekweekt en aangeplant. Dit is toen ondanks de slechte zomer al vrij goed gelukt, maar toen hebben we veel beginnersfouten gemaakt. De afgelopen winter hebben we nog meer informatie verzameld en geschikt plantgoed in onder andere Portugal aangekocht."

Voor meer informatie:

Joep van de Bool
Biologische Tuinderij 'de Waog'
Dijk 2
6086AM Neer
0646032061
joep@dewaog.nl
www.dewaog.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.