Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bioland eist verbod op de herbiciden Pendimethalin en Prosulfocarb

Werkzame stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen kunnen over verre afstanden getransporteerd worden en zowel de oogst van biologische telers alsook van conventionele telers verontreinigen. Dat laat een geval in de Duitse deelstaat Brandenburg zien. Sinds meerdere jaren is de venkeloogst op biohof 'Gut Wilmersdorf' belast met resten van werkzame stoffen uit de herbiciden Pendimethalin en Prosulfocarb. Er is aangetoond dat de twee middelen niet in de nabije omgeving, maar minstens meerdere kilometers bij het bedrijf vandaag zijn ingezet. Het gevolg: de biologische producten konden niet zoals gepland verkocht worden. De verontreiniging van de venkel met de werkzame stoffen uit de herbiciden lag boven de grenswaarde die voor babyvoeding geldt.

Een onderzoek van het 'Landesamt für Umwelt, Gesundheit und Verbraucherschutz' (LUGV) dat hierop volgde, heeft aangetoond dat de twee werkzame stoffen ver getransporteerd werden door thermiek en wind nadat zij op het land werden toegepast. Niet alleen in de venkel, maar ook in boerenkoolmonsters uit de regio vond het LUGV resten van de twee werkzame stoffen.

"Vluchtige gewasbeschermingsmiddelen die biologische producten over verre afstanden kunnen belasten, moeten onmiddellijk verboden worden. Biologische telers mogen niet gedupeerd worden door een ontoereikende toelatingsprocedure. De criteria voor de toelating moeten verscherpt worden", zegt Jan Plagge, voorzitter van Bioland. Bioland eist bovendien een uitgebreide monitoring van werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen in de lucht. "Het gaat zeer waarschijnlijk om een probleem dat al jaren bestaat en tot nu toe door de autoriteiten genegeerd werd, aldus Jan. Dat er in boerenkool steeds weer resten van Pendimethalin gevonden worden is al jaren bekend. Dat transport door de lucht over lange afstanden daarvan de oorzaak kan zijn, staat eveneens al lange tijd ter discussie. Consequenties werden hieruit nooit getrokken, in plaats daarvan werd het probleem aangegaan door de grenswaarden te verhogen. Bioland vindt dat onvoldoende.
Publicatiedatum: