Rien van Tilburg bezoekt BioValley bedrijven

Rien van Tilburg, voorzitter van het stichtingsbestuur GreenPort Noord-Holland Noord en voorzitter van het college van bestuur van het Clusius College, bezocht half april twee BioValley bedrijven: zowel zaadteeltbedrijf Bejo als de familie Kroon. Nieuwsgierig stapte Rien van Tilburg het erf op van teler Arjan Kroon.

De familie Kroon heeft in Oudkarspel een biologische akkerbouwbedrijf met sluitkool, aardappelen, winterpeen, gras, luzerne en, akkerranden. Arjan Kroon is enthousiast over de omschakeling. "Door de biologische landbouw heb ik een rijker land gekregen, omdat het bodemleven sterk verbeterd is door de vruchtwisseling." Op de vraag van Rien van Tilburg wat Arjan Kroon het leukste vindt aan biologisch telen, gaf Arjan Kroon aan dat hij veel meer moet nadenken en als ondernemer meer uitgedaagd wordt. "Een ziekte of plaag kun je niet meer zo bestrijden, maar voorkom je door een complex aan maatregelen zoals vruchtwisseling, bodembeheer, bodembedekking, rassenkeuze, et cetera. Dat is een uitdaging. En ik weet nog heel veel niet."

Arjan Kroon werkt veel samen met zijn gangbare buurman, een echte machineman. "Daar kan ik nog veel van leren." Juist de uitwisseling tussen gangbare en biologische landbouw en het uitproberen van nieuwe technieken die de bodemvruchtbaarheid in stand houden, lijken interessante onderwerpen voor de leerlingen van het Clusius. Het bouwplan van Arjan Kroon – met bijna de helft witte en rode kool voor de groothandel – is ook herkenbaar voor de leerlingen als een bouwplan uit Noord-Holland Noord. Met biologische teelt draait Kroon bedrijfseconomisch goed. "Het bouwplan is bij ons ook op de vraag uit de markt gebaseerd, waarbij we rekening houden met bodemvruchtbaarheid op de lange termijn", besluit Arjan terwijl hij Rien van Tilburg een lekkere kool meegeeft.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.