Europese biologische beweging lanceert haar visie richting 2030

De Europese biologische beweging heeft haar visie voor biologische in Europa richting 2030 gelanceerd op het negende European Organic Congress. Dit congres werd op 11 en 12 juni gehouden. Het werd georganiseerd door IFOAM EU, samen met het Letse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, het Letse ministerie van Landbouw en de 'Latvian Association of Organic Agriculture'.

'Transforming food & farming: An organic vision for Europe in 2030', zo luidt de titel van de gemeenschappelijke visie. Dit is het resultaat van 1,5 jaar durend participatief visieproces, met bijdragen van meer dan 300 stakeholders. De gedeelde visie voorziet in een brede invoering van een eerlijk, milieubewust, gezond en zorgzaam Europa in 2030; aanhoudend leiderschap om verandering in voeding en landbouw te bevorderen; geloof in de holistische aanpak; gevoed door interacties met andere gelijkgestemde initiatieven, waaronder fair trade, agro-ecologie en stedelijke landbouw; en het bouwen van bruggen met andere belanhebbenden in het voeding- en landbouwsysteem.IFOAM EU-voorzitter Christopher Stopes: "Biologisch was, is en moet een leider in de voedsel- en landbouwsystemen blijven. Er is veel groei geweest in biologisch in de afgelopen 15 jaar en de vele ontwikkelingen hebben geleid tot nieuwe kansen en uitdagingen. De biologische landbouw moet een balans vinden in wat biologisch is gewoden en wat de toekomst voor ons allemaal in petto heeft. Tijdens het 'IFOAM EU Vision 2030'proces hebben we de tijd genomen om een brede groep belanghebbenden te betrekken, om na te denken over waar we ons nu bevinden en waar we willen zijn in 2030 en dit te vertalen naar een gedeelde visie."

Marco Schlüter, directeur van IFOAM EU: "We zijn zeer verheugd over het feit dat er een duidelijke weg vooruit bepaald is, maar het werk gaat door. Tijdens het congres werd de visie gelanceerd en zijn we begonnen te werken aan een levensvatbare en toekomstbestendige strategie om dit te bereiken voor de hele sector. Met de 'Vision 2030' en strategieontwikkeling, geven we onszelf de middelen om te slagen, ook op de lange termijn."

Het negende European Organic Congress was het uitgangspunt om strategieën uit te werken voor de Europese biologische beweging om deze visie te realiseren. De visie zal ook gebruikt worden in de analyse van de mogelijke toekomstige ontwikkelingen en scenario's. Klik hier voor meer informatie over de strategische analyse.

Naar aanleiding van het congres, zal IFOAM EU de verdere strategische opties en acties op verschillende nationale en sectorale bijeenkomsten in heel Europa gaan bespreken. Dit om de opname en praktische uitvoering van de strategieën aan te moedigen. Het eindrapport van de strategieontwikkeling-workshop in Riga zal hier binnenkort te vinden zijn. 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.