"Vereiste dat de producten biologisch zijn"

Opgeweckt Noord: écht de eerste verpakkingsvrije winkel

Tholen - Opgeweckt Noord is officieel geopend. "We hebben hiermee de eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland. Het is een grote legpuzzel geweest, maar we zijn heel trots op het eindresultaat", vertelt Dorothea Piek, die de winkel aan de Astraat 16 in Groningen samen met Tonny Straatman runt. De winkel is niet alleen verpakkingsvrij, het assortiment is ook nog eens volledig biologisch. De winkel beschikt over een verkoopoppervlakte van 200 vierkante meter. Achterin is een restaurant te vinden, met werkplekken. "Hier kun je niet omheen in een studentenstad als Groningen."


Links potten met onder meer cantharellen en jeneverbessen. Rechts een deel van de AGF-afdeling met (uiteraard) enkel onverpakte groenten.

De ondernemers geven de voorkeur aan producten uit de regio, de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. "Als iets hier in de regio geproduceerd wordt, en verpakkingsvrij aangeboden kan worden, gaan we voor deze producten." Het biologische assortiment was een logische stap, volgens Dorothea. "Het is voor ons een vereiste dat het biologisch is. Tonny was voorheen werkzaam bij De Zaai-Ster in Leek. We werken dan ook nauw samen met hen."

De prijzen liggen bij Opgeweckt Noord onder het gemiddelde. Dit heeft verschillende oorzaken: "Door de veelal regionale herkomst geen hoge vervoerskosten doorberekenen. Ook besparen we natuurlijk aanzienlijk op verpakkingen, hierin zit soms tot wel twee derde van de productkosten. We hebben ook niet met marketing te maken, hoeven niet naar labels te kijken. We kunnen hierdoor echt gaan voor een goede kwaliteit."


De muur is een opvallende verschijning in het restaurant.

Praktisch

Maar hoe doe je nu boodschappen in een verpakkingsvrije winkel? Bij Opgeweckt Noord zijn daar diverse handige hulpmiddelen voor te koop: "Bij de kassa zijn weckpotten verkrijgbaar, in allerlei vormen en maten. Verder hebben we jute tassen met een flessenindeling, zodat de potten en flessen niet rammelen in de tas. Ook is de zogenaamde 'Bee's Wrap' te koop. Dit is een doek met bijenwas, dat over een pot geplaatst kan worden om deze af te sluiten. Ook kan men hiermee bijvoorbeeld kaas inpakken. Deze wraps vormen zich om het product en kunnen hergebruikt worden, ze zijn eenvoudig af te spoelen met koud water."


Zelf kruiden oogsten.

Gezocht: sojaproducten in fles

Op de vraag of ze nog iets missen in de winkel, heeft Dorothea meteen een antwoord: "We hebben helaas nog geen sojaproducten in flessen. De melk bieden we in statiegeldflessen aan. We zouden heel graag een leverancier vinden die bereid is om biologische sojaproducten aan ons te leveren. Hier gaan we graag over in gesprek. Wel is het een vereiste dat de soja echt biologische én verantwoord geproduceerd zijn."

De opening werd donderdag 30 april gevierd met alle investeerders van de winkel. "Hier hebben we bewust voor gekozen, we wilden de mensen die via de crowdfundingsactie geïnvesteerd hebben de primeur geven. Onze leveranciers en mensen uit de omgeving zijn van harte welkom om de komende tijd een kijkje te komen nemen. Vanaf 4 mei is de winkel geopend voor het grote publiek." De ondernemers weten niet goed wat ze van de komende periode moeten verwachten. "Eén ding weet ik wel zeker, ik verwacht eerder grote drukte dan een rustige start", besluit Dorothea.

Voor meer informatie:

Dorothea Piek
Opgeweckt Noord
Astraat 16
9718 CR Groningen
06 57779004
winkel@opgewecktnoord.nl

www.opgewecktnoord.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.