Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Al 100 Mystery Trash Hunters op jacht geweest

Jachtseizoen op zwerfafval geopend

Je vindt ze overal op straat, in de natuur en in het water. Blikjes, drinkpakjes, pouches en flesjes groot en klein. Zwerfvuil behoort tot de grootste maatschappelijke ergernissen en draagt bij aan de plastic soep. Opruimen kost gemeenten handenvol geld, prullenbakken raken snel vol. De Plastic Soup Foundation accepteert dit niet langer en roept in haar nieuwe campagne Trash Hunters in heel het land op om mee te helpen aan een oplossing door in beeld te brengen wat er op straat ligt én het meteen ook op te ruimen.

Wie de vraag stelt hoeveel zwerfafval er op straat ligt en waar, kan het antwoord niet vinden. Er bestaan geen rapporten over zwerfvuil die inzicht bieden in vragen als: van welke merken worden de meeste drankverpakkingen gevonden? In hoeverre spelen seizoensinvloeden een rol? Wie zijn grotere vervuilers; autobestuurders of scholieren? Welke stad is het smerigst, welke het schoonst?Op deze en andere vragen kan nu het antwoord gegeven gaan worden, dankzij de nieuwste campagne van de Plastic Soup Foundation, die zich baseert op 'citizen science'. Iedereen, jong en oud, kan mee doen. Het is heel eenvoudig: maak een foto (stel de geografische locatie in) en stuur deze op naar TrashHunters.org. Hoe meer mensen meedoen des te betrouwbaarder de cijfers zijn.

In deze clip laat campagneleider en jachtopzichter Tetsuro Miyazaki zien, hoe je op Trash Hunt.In de afgelopen weken zijn een kleine 100 Mystery Trash Hunters al op jacht geweest, waaronder de Tweede Kamerleden Yasemin Cegerek (PvdA), Stientje van Veldhoven (D66) en Carla Dik-Faber (Christenunie). Andere hunters waren onder anderen Olympisch kampioen en ambassadeur van de Plastic Soup Foundation Dorian van Rijsselberghe, couturier Monique Collignon en Goede Tijden Slechte Tijden-actrice Caroline de Bruijn.

Op basis van de meer dan 6000 foto's die de Mystery Hunters maakten, blijkt dat grofweg de helft uit blikjes bestaat, een kwart uit plastic flesjes en het laatste kwart uit kartonnen pakjes en pouches. Drankverpakkingen waar statiegeld op zit (grote PET-flessen en bierflesjes) worden nauwelijks gevonden. Dat percentage is verwaarloosbaar.

Red Bull is het meest gevonden drankmerk met 12% van de gevonden items. Dit energiedrankje wordt gevolgd door Coca-Cola en Heineken. Voor de top 10 van gevonden merken kijkt u hier: www.trashhunters.org/zwerfafval-top-10-per-merk/

Afschaffen statiegeld

De risico's die we lopen door de grote hoeveelheden zwerfafval die in het milieu terechtkomen, worden niet erkend door het kabinet. Deze zomer behandelt de Tweede Kamer een voorstel tot afschaffing van het statiegeld op grote petflessen, terwijl juist drankverpakkingen een van de meest voorkomende soorten zwerfafval vormen. In buurland België wordt om die reden overwogen om statiegeld in te voeren.

De Plastic Soup Foundation vreest een grote toename van plastic afval in ons milieu als staatssecretaris Wilma Mansveld dit voorstel aanneemt.

Opruimen én voorkomen

Volgens Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, is het verband tussen zwerfafval en plastic soep groter dan veel mensen weten: "Het besef moet groeien dat plastic soep begint op je stoep! Elk jaar stroomt er minstens 10 miljoen ton aan plastic de oceanen in. Dit is deels afkomstig van onze straten. Het is tijd dat we ons vizier richten op de grootste veroorzakers van afval op straat. Ons doel is niet alleen om op te ruimen, maar om te voorkomen. Hierbij hebben wij de hulp van heel Trash Hunting Nederland nodig."

Voor meer informatie: www.trashhunters.org
Publicatiedatum: