Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stadslandbouw: zo ontwikkel je een buurtmoestuin

Stadslandbouw is populair, maar ermee beginnen is nog best lastig. Dat merken ook bewoners die een buurtmoestuin willen oprichten. Voor iedereen met plannen hiervoor ontwikkelden studenten van Wageningen UR een praktische handleiding: Buurtmoestuin? Zo gedaan!

De handleiding is gemaakt in opdracht van de Kenniskring Buurtmoestuinen Almere, een lerend netwerk van inwoners die actief zijn met buurtmoestuinen en schooltuinen. Volgens Esther Veen, onderzoekster van Wageningen UR, sluit de handleiding aan op een breed gevoelde behoefte. "Veel mensen willen hun buurt graag groener maken met een gezamenlijke buurtmoestuin. Zo'n tuin is ook goed voor de sociale cohesie en je brengt kinderen in contact met vers voedsel. Alleen weten veel mensen niet hoe ze moeten beginnen."

Van idee tot aanleg

De handleiding begeleidt mensen stap voor stap met het ontwikkelen van een buurtmoestuin, legt Veen uit: "Initiatiefnemers merken al snel dat er heel veel bij komt kijken om een idee te realiseren. Hoe betrek je de buurt er bijvoorbeeld bij en hoe ga je om met de gemeente? Hoe doe je goed bodemonderzoek? En hoe ontwikkel je een slim teeltplan? De handleiding is zo geschreven dat je als initiatiefnemer aan de hand genomen wordt, van idee tot aanleg. En wat je daarna moet doen om de tuin voor de buurt te behouden."



Buurtmoestuin is niet moeilijk

Ze hoopt dat gebruikers van de handleiding zich gesterkt voelen dat stadslandbouw, zoals een buurtmoestuin, goed te realiseren is. "Een buurtmoestuin oprichten is niet per se moeilijk. Je moet weten in welke stappen je de ontwikkeling moet opdelen. Deze handleiding laat zien dat het allemaal best behapbaar is. De voorbeelden die de studenten gebruiken, laten zien dat anderen het ook voor elkaar hebben gekregen."

Wetenschapswinkel Wageningen UR

De handleiding Buurtmoestuin? Zo gedaan! is ontwikkeld door Annelies Laan, Celine Janse van Rensburg, Didi Stoltenberg, Djura Hoeksma en Janneke Grit. Hoewel de handleiding specifiek is geschreven voor de kenniskring in Almere, is deze ook prima te gebruiken door initiatiefnemers elders in Nederland. Het project komt voort uit de Wetenschapswinkel van Wageningen UR, die maatschappelijke organisaties ondersteunt met wetenschappelijk onderzoek.

Voor meer informatie: Esther Veen
Publicatiedatum: