De officiële openingshandeling door Jan Dirk van de Voort en Annemieke Traag
Een Oost-Nederlands consortium van bedrijven, bestaande uit onder andere De Groote Voort, PS Koeltechniek, Bouwbedrijf NAP hebben de proeftuin gerealiseerd. Wageningen Universiteit doet wetenschappelijk onderzoek, naar de smaak van de kazen door het meten van de geurstoffen in de kaas en de natuurkorst. Deze informatie is, net als de andere kennis die wordt opgedaan in de proeftuin, vrij beschikbaar voor geïnteresseerden. Zelfkazers en affineurs zijn welkom om in de proeftuin nieuwe kennis te vergaren waardoor ze betere kazen kunnen produceren onder duurzame condities.
Op 15 mei tussen 15:00-20:00 uur is de publieksopening van Het Natuurpakhuis.
Achtergrondinformatie
De Groote Voort is een innovatieve melkveehouderij en kaasmakerij in de Gelderse Vallei. Op de boerderij staat alles in het teken van samenwerking met de natuur en innovatie. De Remeker-kaas heeft zijn succes te danken aan de samenwerking met de natuur die met de opening van het Natuurpakhuis in alle geledingen van het bedrijf consequent is doorgevoerd.De vraag naar kwalitatief goede kazen met een natuurkorst neemt gestaag toe, met name bij de kaasspeciaalzaken en de horeca. Ook is er een groeiende behoefte aan ambachtelijk, duurzaam en lokaal geproduceerde (streek)producten, waarbij een natuurkorstkaas de consument extra aanspreekt.
De rijping die tot nu toe is toegepast bij De Groote Voort is niet geschikt voor kazen met een natuurkorst, omdat de luchtvochtigheid te laag is en de luchtbeweging te snel. In de proeftuin ontwikkelen de deelnemers een systeem waarin meer en betere kaas wordt gerijpt. Het nieuw te ontwikkelen systeem voor natuurlijke rijping van natuurkorstkazen kent vier (innovatieve) hoofdelementen:
- Een zeer hoge luchtvochtigheid
- Een zeer milde luchtbeweging
- Gebruik van natuurlijke processen en materialen
- Optimaliseren van de economische impact
De basis voor het nieuwe systeem is de gebruikmaking van innovatieve, natuurlijke processen en materialen. Denk aan het gebruik van cradle-to-cradle Biofoam® als isolatiemateriaal, muurbedekking met regionaal geoogst hout, een luchtbehandeling met een transkritische-CO2-installatie (in plaats van chemische koelmiddelen). Koeling door middel van CO2 is een unicum voor kaaspakhuizen. In de rijpingsruimte zijn er uitsparingen in de bodem gemaakt om het kwelwater van de Gelderse Vallei een bron te laten zijn voor de hoge luchtvochtigheid. Dit alles leidt tot een natuurlijke omgeving waarin kazen met een natuurkorst beter kunnen rijpen dan in het gangbare rijpingssysteem met kunstmatige klimaatbeheersing.
Bekijk hier de film over de transformatie van pakhuis naar proeftuin:
Voor meer informatie: Joris van Voorthuizen, [email protected], 06 52898075