100.000 Nederlanders geven steun aan statiegeld

100.000 Nederlanders hebben zich uitgesproken als voorstander van ons statiegeldsysteem, dat mogelijk dit jaar wordt afgeschaft. Zij gaven hun steun door de Facebookpagina 'Statiegeld moet blijven' te liken, die vandaag (16 april) digitaal wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Op 22 april aanstaande praten de Kamerleden en staatssecretaris Mansveld verder over de mogelijke afschaffing van het systeem.

De Facebookpagina is opgestart door de actiegroep 'Statiegeld Moet Blijven!'. Initiatiefneemster Lianne Kooistra vertelt: "Onderzoek heeft uitgewezen dat er elke dag 8 miljoen stuks zwerfafval in onze zeeën en oceanen terechtkomen. De zogenaamde 'plastic soep' is één van de grootste milieurampen van deze tijd. Het is daarom onbegrijpelijk dat de Nederlandse politiek overweegt om zo'n succesvol wapen in de strijd tegen zwerfafval af te schaffen, alleen maar omdat de frisdrankindustrie en de supermarkten ervan af willen. De Facebookpagina heeft daarom als doel om de politieke partijen te laten inzien dat statiegeld een groot draagvlak geniet onder de bevolking en dat het vooral behouden moet worden."

Eerder filmde Lianne met haar actiegroep al een sociaal experiment, dat op praktische en herkenbare wijze het effect van statiegeld op zwerfafval laat zien (zie hieronder). Op een groot plein werden voorbijgangers geconfronteerd met een berg lege blikjes en flesjes zonder statiegeld, met daarnaast een bord met de tekst 'gratis meenemen'. De situatie leverde verbaasde blikken op, maar niemand voelde zich geroepen om wat op te rapen. Totdat de berg vervangen werd door flessen mét statiegeld. In korte tijd was het plein leeg.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven