Heilige Koe Panir introduceert panir van schapenmelk
Panir is een jonge ongerijpte kaas en wordt in het Nederlandse natuurgebied De Weerribben geproduceerd van biologische koeienmelk en citroensap. "Alle voedingsrijke stoffen uit de melk komen in de panir", vertelt de producent. "Daaraan ontleent het product zijn goede naam in de Indiase volkskeuken. Op beurzen en proeverijen in natuurwinkels is gebakken panir vaak aan de kritische consument voorgelegd om te proeven, met heerlijk commentaar." In de discussies daarna is merkbaar dat de vegetarische of vleesbewuste consument nog veel vragen heeft: 'hoe vet is de panir, het is toch kaas?' en 'Ik heb een koemelk-allergie, dus voor mij geen panir?'
Volgens de producent van panir, zelf een vegetariër, is het een uitgebalanceerd product: "panir is een prachtig natuurzuiver product met een gunstig vetgehalte (< 20%) dat lager ligt dan vlees. De meeste vegetariërs zijn, net als ikzelf, altijd op zoek naar variatie in hun maaltijd, goede voedingswaarden en de mogelijkheid om zelf passende combinaties met groente, rijst of pasta's te maken.”
De naturel panir is ongezouten en niet gekruid. De basissmaak is licht romig en panir heeft een steviger 'bite' dan tofu. "De kok-consument kan het zelf naar eigen smaak afmaken en wil bovendien wel eens een tegenhanger van geprepareerde sojaproducten."
"Maar we maken ook panir met Italiaanse kruiden als suggestie voor de jonge, beginnende koks en de oudere consument die alleen nog wat zout wil toevoegen. Panir is overigens licht verteerbaar en dus een uitkomst voor ouderen."
Speciaal voor fijnproevers, en om mensen met een koemelkallergie tegemoet te komen is het assortiment uitgebreid met panir van biologische schapenmelk, onder het label 'Heilige Schaap'.
Schapenpanir is 20% voedingsrijker (romiger en voller van smaak) dan de koemelk variant. Omdat schapenmelk meer kost dan koemelk is de schapenpanir ongeveer 25% duurder. "Panir is erg veelzijdig en makkelijk klaar te maken: je kunt het bakken, frituren of grillen. Het is heerlijk met een saus, of verwerkt in pastas en Indiase schotels."
Meer informatie: www.heiligekoe.info