Gerard Versteegh op het kantoor van Tradin Organic. Gerard is voorzitter van de SunOpta International Foods Group (waar Tradin Organic deel van uitmaakt).

Het pand van Crown of Holland.
Rafal Taciak, commercieel directeur cacao bij Tradin Organic vertelde dat er bewust voor Middenmeer als locatie gekozen is: "Agriport A7 ligt dichtbij de grootste cacaohaven van de wereld, Amsterdam." Hij gaf ook aan dat in de fabriek enkel met biologische producten gewerkt wordt. "We verwerken 9.000 ton cacaobonen per jaar. Daarmee zijn we een vrij kleine speler in de cacaowereld. Zo verwerken conventionele fabrieken wel 200 tot 250.000 ton per jaar."

De presentatie van Rafal Taciak.
Er is bewust gekozen voor ervaren personeel. "We beschikken over een team van ervaren cacaospecialisten. Deze specialisten zijn verantwoordelijk voor de productie, de technische kant, de commerciële aspecten en de kwaliteitscontrole. Omdat we werken met een staf die de cacaohandel goed kent, kunnen andere medewerkers veel leren van hun collega's."

Rafal geeft gedetailleerde uitleg over het proces.

Productieproces
Hans Groot, consultant van Crown of Holland, vertelde de toehoorders vervolgens meer over het productieproces van Nederlands grootste biologische cacaoverwerker. "We verwerken de hele boon. Dit biedt veel voordelen voor de smaak. Verder beschikken we hier over de nodige expertise als het gaat om de verwerking van oude en speciale origines."
Hans Groot aan het woord.
Ook benoemde hij onder meer de belangrijkste cacaoteeltregio's, zoals Ivoorkust, Ghana en Indonesië. De meeste bij Crown geproduceerde cacaoboter wordt in chocolade verwerkt. Daarna volgen cosmetische en farmaceutische doeleinden. Cacaopoeder wordt onder andere verwerkt in snoepgoed, zuivelproducten, ijs, brood- en banketproducten en ontbijtgranenmixen. De rondleiding die op de presentatie volgde ging gepaard met een fijne atmosfeer waarin Hans nog meer wetenswaardigheden deelde.

Voor meer informatie: www.crownofholland.com