"Capaciteit cacao-verwerkingsfabriek kan nog verdubbelen"

Crown of Holland: nog voldoende ruimte voor groei

Tholen - Tradin Organic Agriculture heeft iets meer dan een jaar geleden haar cacao-verwerkingsfabriek 'Crown of Holland' in gebruik genomen. De officiële opening van de fabriek in Middenmeer vond plaats op 14 november 2013. Een jaar na de ingebruikname kreeg een groep journalisten in het kader van de BioFach 2015-persbijeenkomst een rondleiding door de fabriek. Dit na een presentatie van
Gerard Versteegh op het kantoor van Tradin Organic. Gerard is voorzitter van de SunOpta International Foods Group (waar Tradin Organic deel van uitmaakt).


Het pand van Crown of Holland.

Rafal Taciak, commercieel directeur cacao bij Tradin Organic vertelde dat er bewust voor Middenmeer als locatie gekozen is: "Agriport A7 ligt dichtbij de grootste cacaohaven van de wereld, Amsterdam." Hij gaf ook aan dat in de fabriek enkel met biologische producten gewerkt wordt. "We verwerken 9.000 ton cacaobonen per jaar. Daarmee zijn we een vrij kleine speler in de cacaowereld. Zo verwerken conventionele fabrieken wel 200 tot 250.000 ton per jaar."


De presentatie van Rafal Taciak.

Er is bewust gekozen voor ervaren personeel. "We beschikken over een team van ervaren cacaospecialisten. Deze specialisten zijn verantwoordelijk voor de productie, de technische kant, de commerciële aspecten en de kwaliteitscontrole. Omdat we werken met een staf die de cacaohandel goed kent, kunnen andere medewerkers veel leren van hun collega's."


Rafal geeft gedetailleerde uitleg over het proces.

Binnen de fabriek van Crown of Holland is volgens Rafal nog voldoende ruimte voor groei: "De capaciteit kan binnen dit gebouw nog verdubbelen." Volgens Rafal is het grote voordeel van Crown dat de fabriek ook een kleine productie aankan: "Dit past goed binnen de biologische branche. Een productie van 9 ton is voor ons bijvoorbeeld geen probleem. En het voordeel van onze volledige focus op biologisch is dat we de productielijn tussen verschillende runs niet schoon hoeven te maken. Daardoor kunnen wij reguliere bedrijven werk uit handen nemen."

Productieproces

Hans Groot, consultant van Crown of Holland, vertelde de toehoorders vervolgens meer over het productieproces van Nederlands grootste biologische cacaoverwerker. "We verwerken de hele boon. Dit biedt veel voordelen voor de smaak. Verder beschikken we hier over de nodige expertise als het gaat om de verwerking van oude en speciale origines."


Hans Groot aan het woord.

Ook benoemde hij onder meer de belangrijkste cacaoteeltregio's, zoals Ivoorkust, Ghana en Indonesië. De meeste bij Crown geproduceerde cacaoboter wordt in chocolade verwerkt. Daarna volgen cosmetische en farmaceutische doeleinden. Cacaopoeder wordt onder andere verwerkt in snoepgoed, zuivelproducten, ijs, brood- en banketproducten en ontbijtgranenmixen. De rondleiding die op de presentatie volgde ging gepaard met een fijne atmosfeer waarin Hans nog meer wetenswaardigheden deelde.Voor meer informatie: www.crownofholland.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven