Vrijspraak voor Franse bio-wijnboer die weigerde te spuiten

De Franse biologische wijnboer Emmanuel Giboulot is in hoger beroep vrijgesproken. De wijnboer kwam in het nieuws nadat hij weigerde om preventief chemische middelen te gebruiken tegen een ziekte die in de regio van zijn bedrijf nog niet eens was opgedoken. De ziekte 'flavescence doreé' was gesignaleerd in het naburige departement Saône-et-Loire en alle wijnboeren in Bourgogne kregen van de overheid de opdracht om preventief met chemische bestrijdingsmiddelen te gaan sproeien.

Doordat Emmanuel dit weigerde, riskeerde hij in eerste instantie 6 maanden gevangenis en 30.000 euro boete. De rechter veroordeelde hem in april tot slechts 1.000 euro boete, waarvan de helft voorwaardelijk. Toch ging de wijnboer hiertegen in beroep en met succes. Hij kreeg gelijk van het Hof van Beroep in Dijon."Dit is een overwinning voor de burgers die mondig durven te zijn", zei Emmanuel na de vrijspraak. "Mensen worden zich steeds meer bewust van het belang om het gebruik van pesticiden te beperken, wat me hoop geeft voor de toekomst van de landbouw", aldus Emmanuel in Le Monde.

Volgens de advocaat van de wijnboer, Benoist Busson kon door het ministerie van Landbouw niet de urgentie van het gebruik van de chemische middelen worden aangetoond.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.