Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kennisnetwerk Biologische Landbouw zuidwest brengt bezoek aan HAK

Het Kennisnetwerk Biologische Landbouw zuidwest is op bezoek geweest bij machinefabrikant HAK in Moerkapelle. Christoffel den Herder van DLV Plant stuurde het onderstaande verslag in. "Het doel van de bijeenkomst was om kennis te maken met de productie van de schoffelmachines van de firma HAK en aansluitend te discussiëren over het gebruik van de machines in de praktijk", aldus Christoffel.

Verslag (open) bijeenkomst Kennisnetwerk Biologische Landbouw zuidwest van DLV Plant:
Dit najaar hebben de kennisnetwerkbijeenkomsten in het zuidwesten onder andere in het teken gestaan van het terugdringen van het aantal uren handwiedwerk. Eerder hebben wij bijeenkomsten gehad over het toepassen van folie en het gebruik van zaad dat in papier is gezaaid. Nu zijn wij te gast geweest bij de firma HAK in Moerkapelle. Er waren in totaal 35 ondernemers uit heel het land aanwezig, vanuit noord Groningen tot Zuid Limburg en van tuinbouw op het zand tot akkerbouw op de zware klei. Dit kenmerkt dan ook de markt waarin HAK actief is, van heel kleinschalige machines voor de tuinbouw en boomteelt tot grote efficiënte machines voor de akkerbouw.

HAK is een vooraanstaande producent van schoffelmachines voor alle vlakveld en ruggenteelt. Koos Havelaar heeft ons rondgeleid door zijn machinefabriek. Van binnenkomst ruw materiaal tot magazijn gereed product hebben wij alle stappen gezien die nodig zijn om uiteindelijk kwalitatief goede producten voor het mechanisch bestrijden van onkruid te produceren. Aan bod zijn gekomen verschillend methoden om metaal te bewerken zodat er voor de schoffelmachines geschikte onderdelen ontstaan. Ook hebben wij uitgebreid stilgestaan bij de constructie van een schoffelmes. De hoek, het slijpen, de vorm, onderwerpen waar veel over is te vertellen. In de fabriek stonden verschillende machines waardoor iedereen een goede indruk kreeg van de opbouw van de machines. Na afloop van de rondleiding heeft de firma HAK ons getrakteerd op soep met brood waarna iedereen weer na de file naar huis kon rijden.

Exclusief aan het Kennisnetwerk biologische landbouw van DLV Plant werd een nieuwe schoffelinnovatie getoond die pas later in het jaar bekend zal worden gemaakt voor de sector. Om commerciële redenen kan hierover niets vermeld worden vooralsnog. HAK zal hiermee te zijner tijd naar buiten treden.

Deze boeiende bijeenkomst heeft geleid tot nieuwe aanmeldingen voor het kennisnetwerk. Ook iets voor u? Stuur dan een mail met uw contactgegevens naar r.thenu@dlvplant.nl onder vermelding 'kennisnetwerk biologische landbouw'. Wij nemen dan contact met u op.
 

Uitleg door Koos Havelaar over de ontwikkeling van nieuwe schoffelmessen.
Koos aan het woord.


De schoffelhoek is erg bepalend voor het snijdend effect. De rechterschoffel is te spits en heeft een minder goede werking dan de linker schoffel. Maar ook de hoek van de schoffel die bepaald hoe 'stekend' de schoffel werkt is erg belangrijk voor de snijdende werking en de snelheid van slijten van het mes.
Publicatiedatum: