Geen plastic tasjes meer in het milieu

Plastic wegwerptasjes vervuilen het milieu, in het bijzonder het water en ecosystemen. De leden van het Europees Parlement stemden tijdens de laatste plenaire vergadering in april over maatregelen om het gebruik van lichtgewicht plastic tasjes te verlagen met de helft tegen 2017 en met 80% ten opzichten van het niveau van 2010 tegen 2019. In 2010 werden bijna 200 tasjes per EU-burger op de markt gebracht volgens een schatting van de onderzoeksdienst van het Europees Parlement.

Naast een vermindering van het verbruik van de lichtgewicht plastic tasjes, voorziet het goedgekeurde voorstel ook in het vragen van een verplichte bijdrage voor draagtassen bij supermarkten en andere levensmiddelenwinkels en een aanbeveling om hiervoor een vergoeding te vragen in de non-food sector.

Daarnaast is er een mogelijke verlaging van de kosten voor tassen die biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn.

Kleine plastic zakjes die gebruikt worden voor losse voeding, moeten geleidelijk worden vervangen door zakken van gerecycleerd papier of biologisch afbreekbare en composteerbare zakken tegen 2019.

De rapporteur, Margrete Auken (Groenen/EVA) zei: "De leden hebben gestemd om de EU-regels die gericht zijn op het verminderen van het gebruik van plastic tasjes en afval aanzienlijk te versterken, vooral om verplichte Europese reductiedoelstellingen vast te stellen en de vereiste dat plastic tasjes een prijs moeten hebben. De landen die voorop lopen, hebben al laten zien dat het drastisch verminderen van de consumptie van deze wegwerptasjes gemakkelijk te bereiken is met coherent beleid."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven