Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Traay:

"Honingtest Consumentenbond tendentieus en feitelijk onjuist"

Het novembernummer van de Consumentengids bevat een test van verschillende honingsoorten, waaronder die van De Traay. In het artikel concludeert de bond dat er op etiketten van honing verkeerde informatie gegeven wordt. (Lees hier het artikel in de Consumentengids). De Traay wil naar aanleiding hiervan reageren op de vorm en inhoud van het artikel. Volgens De Traay bevat dit artikel een aantal conclusies die niet of slechts deels juist zijn. Ook vind De Traay het artikel niet feitelijk geschreven, maar tendentieus van toon: niet alleen de merken maar ook de waarde van honing wordt in een negatief daglicht gezet. Hieronder de schriftelijke reactie van De Traay:

Onze werkwijze

De Traay laat al haar honing, voor en na aankoop, testen bij een onafhankelijk en geaccrediteerd laboratorium, gespecialiseerd in de analyse van honing. Dit geeft de garantie dat de honing voldoet aan de waren wettelijke eisen.
Ook de honing uit de consumententest is op deze wijze geanalyseerd. De analyseresultaten die De Traay van dit laboratorium heeft ontvangen, komen bij een aantal varianten niet of niet geheel overeen met de resultaten van de Consumentenbond. De Traay trekt de conclusies van de consumentenbond sterk in twijfel, ook omdat na diverse verzoeken, zij geen openheid wilden geven in hun (laboratorium-)methoden.



Honingvarianten

Honing kan men onderverdelen in twee varianten:
  • Monoflora, dit is honing die hoofdzakelijk van één bloem afkomstig is (bijvoorbeeld acacia- of tijmhoning).
  • Polyflora, dit is honing die van diverse bloemen afkomstig is, ook wel bloemenhoning genoemd.

Bij monoflorale honing dient van één soort bloem een minimum percentage stuifmeel aanwezig te zijn. Dit minimale percentage is wereldwijd vastgesteld. Sommige bloemen bevatten weinig stuifmeel, zoals tijm en acacia. Voor deze varianten geldt een lager vereist pollenpercentage. Andere honingvarianten dienen weer meer pollen bevatten, zoals manukahoning. De Traay volgt deze richtlijnen strikt. De conclusies van de consumentenbondtest zijn naar de bevindingen van De Traay derhalve onjuist.

De polyflorale honing, de bloemenhoning, kan meerdere soorten pollen bevatten, omdat dit een melange is van meerdere soorten honing. De honing van De Traay komt merendeels uit Midden- en Zuid-Amerika, en indien de oogst in Europa goed is, ook uit Europa. Omdat honing een natuurproduct is, kan de herkomst dus variëren en hiermee ook de natuurlijke smaak. De Traay staat nadrukkelijk voor de kwaliteit en smaak van haar honing. Uiteraard respecteert De Traay het smaakoordeel van het consumentenpanel. Vanwege het subjectieve aspect van een beperkt smaakpanel, kunnen hier geen objectieve conclusies aan worden verbonden.

Voor meer informatie: www.detraay.com
Publicatiedatum: