Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootste bio-eierpakstation van Vlaanderen opent zijn deuren op Openbedrijvendag

Op de eerste zondag van oktober zetten honderden Vlaamse bedrijven traditioneel hun deuren open voor het grote publiek. Ook wie geïnteresseerd is in duurzame landbouw en voeding, vindt zijn gading tijdens Open Bedrijvendag.

Bij Bolderhof, het grootste biologische eierpakstation van Vlaanderen word je door zaakvoerder Griet Maes verwelkomd op het pakstation waar je ontdekt welke weg een kakelvers ei van bij de kip aflegt om uiteindelijk op jouw bord te belanden (zondag 5 oktober van 12:00 uur tot 13:30 uur). Het bedrijf stelt een nieuwe inpaklijn voor die een hoge productiviteit combineert met betere werkomstandigheden. Ook levert het bedrijf inspanningen om biologisch kippenvoer te verrijken met sociaal verantwoorde en boskapvrij geproduceerde soja.

Bolderhof is een Biogarantie-gecertificeerd bio-bedrijf; bio-bedrijven met Biogarantie leveren extra inspanningen om hun bedrijfsvoering te verduurzamen.


Griet Maes van de Bolderhof. Copyright: Frank Toussaint voor BioForum Vlaanderen.

Dit jaar is 'Uitblinkers gespot' het thema van de Open Bedrijvendag. Daarmee wordt onder de aandacht gebracht hoe bedrijven onze economie klaarstomen voor een duurzame toekomst met steeds meer aandacht voor mens en omgeving.

Als grootste biologisch eierpakstation van Vlaanderen past Bolderhof in dit plaatje. Het bedrijf voldoet niet enkel aan de strenge controle op de Europese regels voor bio, het voert daarbovenop ook het Belgische kwaliteitslabel Biogarantie. Bio-bedrijven met dat label laten zich bijkomend controleren en voldoen aan extra eisen voor ecologische, sociale en economische duurzaamheid.

"Ik wil met mijn bedrijf een motor zijn voor de verduurzaming van andere bedrijven uit de (biologische) landbouwsector", aldus Griet Maes. "Dit vertaalt zich onder meer in een eerlijke prijs voor de biologische kippenboer en het bewust omspringen met water, energie, biodiversiteit, transport, verpakking en afval."

Solidair met soja

Bolderhof gebruikt in Europa geteelde granen in het kippenvoer. Omdat er een tekort is aan regionaal geteelde eiwitrijke gewassen, is biologische soja van buiten Europa een noodzakelijke aanvulling. Daarom kiest het bedrijf bewust voor biologische, sociaal verantwoorde en boskapvrije soja.

Griet haalde de mosterd voor dit initiatief in Nederland (convenant 'Solidair met Soja'). Ze maakte afspraken met diervoederfabrikant Van Gorp en een aantal biologische kippenhouders die hun eieren aan haar leveren.

In Nederland stelt het convenant als doel om tegen 2015 honderd procent van alle soja in het voer van biologische legkippen bewezen sociaal verantwoorde en boskapvrij geproduceerd te krijgen.

Innovatieve inpaklijn en zero waste

De nieuwe inpaklijn kan tot 30.000 eieren per uur verwerken. Dat is veel meer dan vroeger. Dat betekent ook dat de machine minder lang moet draaien en ze dus minder energie verbruikt. En het personeel ervaart minder werkdruk. De energie komt vooral uit zonnepanelen aangevuld met groene stroom.

"De nieuwe inpaklijn is een hele verademing. Voor mij betekent Biogarantie: altijd een stapje voor zijn, duurzaam innoveren. Niet zozeer het groeien, wel het steeds beter worden, het innoveren en het streven naar kwaliteit, dat is mijn drijfveer", aldus Griet Maes.

Het pakstation produceert weinig afval en verbruikt enkel water om de machines te reinigen. De eieren worden getransporteerd in herbruikbare containers. “De huidige eierdoosjes zijn gemaakt uit gerecycleerd karton, maar ik bekijk voortdurend nieuwe mogelijkheden zoals bijvoorbeeld doosjes gemaakt uit gras."

Klik hier voor meer informatie over de deelnemende bio-bedrijven.
Publicatiedatum: