"Benieuwd naar reactiesnelheid van Voedingscentrum"

Blog Bavo van den Idsert - 'Cola light stimuleert diabetes en overgewicht'

Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, wil met zijn blogs op WordPress.com onze relatie met voeding en landbouw een podium geven. Onlangs heeft hij een blog geschreven met de titel 'Cola light stimuleert diabetes en overgewicht'. Bavo geeft daarin aan blij te zijn met de conclusie van een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat chemische zoetstoffen sneller leiden tot stofwisselingsproblemen zoals diabetes.

'Cola light stimuleert diabetes en overgewicht'
Chemische zoetstoffen in onder meer 'suikervrije' light producten leiden sneller tot stofwisselingsproblemen zoals diabetes. Ze verhogen daarmee de kans op… overgewicht! Dat is de conclusie van nieuw onderzoek dat in het gezaghebbende tijdschrift Nature gepubliceerd is.

Dit nieuws las ik net in de krant en iets in mij maakte een vreugdesprongetje. Dat 'iets' is mijn intuïtieve afkeer van chemische zoetmakers vanaf het moment dat de light producten de schappen begonnen te veroveren. Hoe kan een chemisch stofje, dat je lichaam misleidt in het ervaren van een zoetsensatie, nu een gezonde vervanging van natuurlijk zoet uit fruit, biet of suikerriet zijn?

Dat (teveel) suiker niet gezond is, daar zijn we het wel over eens, de suikerindustrie buiten beschouwing gelaten. Neem geen suiker in koffie en thee en stop acuut met het drinken van veredeld suikerwater zoals frisdranken. Maar als je echt niet zonder kunt, dan is het altijd nog te verkiezen boven kunstmatige zoetstoffen, zei mijn innerlijke stem. Die stem ziet nu tegen alle eerdere geruststellende onderzoeken in zijn gelijk bevestigd worden. Alles beter dan chemie.

Dat is meteen wat me aantrekt in natuurvoeding. Eet zo natuurlijk mogelijk, dus bij voorkeur biologisch, vers en zo min mogelijk bewerkt.

Waar ik nu benieuwd naar ben is de reactiesnelheid van het Voedingscentrum. Volgens de huidige voedingsrichtlijnen voor diabetes en overgewicht uit 2010, worden de chemische zoetmakers aangeraden als suikervervangers. Als je maar niet meer dan 16 glazen (!) light dranken en koffie/thee met zoetjes drinkt. Als ik in goed vertrouwen dit 'gezonde advies' had gevolgd en nu met de brokken zou zitten, zou ik ze aanklagen via een letselschade specialist. Of zou die adviseren mijn claim tot de colafabrikanten te richten?

Voor meer informatie: www.bavovandenidsert.worldpress.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven