Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Innovaties voor een robuuste landbouw; het duurzame resultaat telt

Resultaten die de robuustheid en weerbaarheid van de biologische landbouw vergroten worden morgen (3 september) in Lelystad op de Biologische Velddag onder de aandacht gebracht. Een weerbaar landbouwsysteem is zelf in staat om op externe factoren te reageren waarbij snel een nieuw evenwicht ontstaat. Het kan weerstand bieden aan belagers, zoals ziekten en plagen en extreme weersomstandigheden.

In de afgelopen decennia is de landbouw steeds minder divers geworden. Diversiteit is een belangrijke bouwsteen van weerbaarheid zowel de bovengrondse als ondergrondse biodiversiteit en de onderlinge interacties zijn belangrijk. Bedrijven en percelen zijn steeds groter geworden. Meer aaneengesloten oppervlak per gewas en uniformer door veredeling maakt minder divers en kwetsbaarder. Weerbaarheid staat in de belangstelling. Verschillende vormen van biodiversiteit dragen bij aan de weerbaarheid, veerkracht en robuustheid van landbouwsystemen. En biodiversiteit heeft ook een belevingswaarde als onderdeel van natuur en landschap. Dit biedt mogelijkheden voor het creƫren van een win, win situatie.



Diverse resultaten van maatregelen die de robuustheid en weerbaarheid vergroten worden via verschillende velddemonstraties en presentaties doorlopend op de Biologische Velddag onder de aandacht gebracht. Dit zijn perceelsdimentionering, bemesting, grondbewerking en mechanisatie. Perceelsdimentionering (breedte en omvang perceel) is bepalend voor problemen met pathogenen. Daarnaast verzorgd onderzoeker Wijnand Sukkel om 14:30 uur specifiek een presentatie over 'Weerbare systemen door diversiteit in de percelen'.


Figuur 1: Een voorbeeld is de populatie ontwikkeling van bladluizen in granen in een weerbaarsysteem met voldoende rovers (groene lijn) en in een systeem waarin ze exponentieel kunnen toenemen (rode lijn). Wijnand Sukkel, WUR-PPO.

Ook biologisch landbouwbedrijf ERF is op de Biologische Velddag aanwezig. Directeur Jaco Burgers zegt graag op de Biologische Velddag in gesprek te gaan met boeren en onderzoekers over de relatie tussen landbouw en natuur. "We willen als ERF graag investeren in een gezonde, vruchtbare Flevolandse bodem waarin een stuk biodiversiteit onderdeel is. We exploreren graag de mogelijkheden waarin landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. Een stuk belevingswaarde om in te spelen op de verwachtingen van de veranderende maatschappij. Maar daarnaast ook een stuk biodiversiteit in het landbouwsysteem integreren voor het produceren van goede, gezonde en smakelijke biologische producten. ERF streeft als biologisch landbouwbedrijf ernaar om actief mee te denken in nieuwe innovaties en ontwikkelingen. Duurzaamheid stopt immers nooit."

De Biologische Velddag wordt morgen, woensdag 3 september, gehouden op de Prof Broekemahoeve in Lelystad van 13:00-18:00 uur: www.biologischevelddag.nl.

Klik hier voor het programma.
Publicatiedatum: