
Abonneren
Vacatures
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
- Teamleider Productie
- Productiemedewerker
- Medewerker Sales Support
Top 5 - gisteren
- "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- "Met drie-eenheid soda, groene zeep en schoonmaakazijn kan je alle schoonmaakklussen aan"
- "Meer wederzijds begrip Tweede Kamerleden in voedseldebat na filmvertoning"
- Omschakeling van biologisch legpluimvee naar scharrel of vrije uitloop moet gemeld worden bij Skal en COKZ
- Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend
Top 5 - afgelopen week
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Radicaal, biologisch en dynamisch
- Nieuwe lijn met biologische bakkerijproducten van Nederlandse bodem: Driekant Vitale Voeding
- Cornelis Mosselman zamelt geld in om producten te doneren aan Voedselbank
Top 5 - afgelopen maand
- Wetenschappelijke studie toont aan dat synthetische bestrijdingsmiddelen gevaarlijker zijn dan natuurlijke middelen
- Is rauwe melk kefir de nieuwe superdrank?
- Vogelgriepvaccin stapje dichterbij
- Voorstel bio-boeren moet forse daling consumentenprijs mogelijk maken
- Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023
Innovaties voor een robuuste landbouw; het duurzame resultaat telt
In de afgelopen decennia is de landbouw steeds minder divers geworden. Diversiteit is een belangrijke bouwsteen van weerbaarheid zowel de bovengrondse als ondergrondse biodiversiteit en de onderlinge interacties zijn belangrijk. Bedrijven en percelen zijn steeds groter geworden. Meer aaneengesloten oppervlak per gewas en uniformer door veredeling maakt minder divers en kwetsbaarder. Weerbaarheid staat in de belangstelling. Verschillende vormen van biodiversiteit dragen bij aan de weerbaarheid, veerkracht en robuustheid van landbouwsystemen. En biodiversiteit heeft ook een belevingswaarde als onderdeel van natuur en landschap. Dit biedt mogelijkheden voor het creëren van een win, win situatie.
Diverse resultaten van maatregelen die de robuustheid en weerbaarheid vergroten worden via verschillende velddemonstraties en presentaties doorlopend op de Biologische Velddag onder de aandacht gebracht. Dit zijn perceelsdimentionering, bemesting, grondbewerking en mechanisatie. Perceelsdimentionering (breedte en omvang perceel) is bepalend voor problemen met pathogenen. Daarnaast verzorgd onderzoeker Wijnand Sukkel om 14:30 uur specifiek een presentatie over 'Weerbare systemen door diversiteit in de percelen'.
Figuur 1: Een voorbeeld is de populatie ontwikkeling van bladluizen in granen in een weerbaarsysteem met voldoende rovers (groene lijn) en in een systeem waarin ze exponentieel kunnen toenemen (rode lijn). Wijnand Sukkel, WUR-PPO.
Ook biologisch landbouwbedrijf ERF is op de Biologische Velddag aanwezig. Directeur Jaco Burgers zegt graag op de Biologische Velddag in gesprek te gaan met boeren en onderzoekers over de relatie tussen landbouw en natuur. "We willen als ERF graag investeren in een gezonde, vruchtbare Flevolandse bodem waarin een stuk biodiversiteit onderdeel is. We exploreren graag de mogelijkheden waarin landbouw en natuur elkaar kunnen versterken. Een stuk belevingswaarde om in te spelen op de verwachtingen van de veranderende maatschappij. Maar daarnaast ook een stuk biodiversiteit in het landbouwsysteem integreren voor het produceren van goede, gezonde en smakelijke biologische producten. ERF streeft als biologisch landbouwbedrijf ernaar om actief mee te denken in nieuwe innovaties en ontwikkelingen. Duurzaamheid stopt immers nooit."
De Biologische Velddag wordt morgen, woensdag 3 september, gehouden op de Prof Broekemahoeve in Lelystad van 13:00-18:00 uur: www.biologischevelddag.nl.
Klik hier voor het programma.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-23 GMO: een ramp voor bio?!
- 2023-03-22 Aart-Jan Knauff een van de sprekers tijdens Foodretail Meets Foodservice Congres
- 2023-03-21 Registratie voor deelnemers Organic Produce Summit 2023 geopend
- 2023-03-20 Gespreksavond over duurzaam voedsel met bio-boer Henk Klompe: 29 maart in Dronten
- 2023-03-20 Symposium 'Mooi Hogeland!? – samen werken aan herstel van biodiversiteit': 15 april
- 2023-03-17 Fotoreportage: Consumentengedrag onder de loep tijdens BioAcademy Kennis & Inspiratiedag 2023
- 2023-03-16 Fine Food Festival brengt ruim 40 leveranciers samen
- 2023-03-15 Webinar Aptean & Rabobank, 22 maart
- 2023-03-15 AGF Trendcafé op 21 maart op winkelbezoek in Venlo en Düsseldorf
- 2023-03-14 Wethouder steekt handen uit de mouwen op biologische schapenboerderij
- 2023-03-09 BioAcademy Kennis & Inspiratiedag op 16 maart in Driebergen
- 2023-03-09 Dit zijn de winnaars van de Best New Product Awards Biofach en Vivaness 2023
- 2023-03-08 Horecabeurs Goes weer goed op de kaart in 2023
- 2023-03-08 Biologische kasgroententelers doen mee aan Kom in de Kas 2023
- 2023-03-07 Waarom komt biologisch boeren maar niet van de grond? - vanavond derde debat in Haarlem
- 2023-03-07 Geslaagd seminar over biologische uien
- 2023-03-07 Mee naar Hong Kong, Anaheim of Madrid? Uiterste inschrijfdata vakbeurzen komt dichtbij
- 2023-03-03 Leerlingen presenteren duurzaamheidsadviezen op DID-IT-boerderij
- 2023-03-02 3 maart: Studiedag vrije veredeling versus F1-hybride en CRISPR-Cas
- 2023-02-24 Fotoreportage: Nederlandse exposanten op Biofach/Vivaness 2023