Met NMR-spectrometrie kun je zien of een tomaat een biologisch gekweekte tomaat of een kastomaat is. Dat claimen althans Beierse onderzoekers in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Ze geven zelf toe dat onduidelijk is waar het karakteristieke verschil dan precies in zou moeten zitten, chemisch gezien, en waar het precies door wordt veroorzaakt.
Maar kennelijk is dat verschil er toch, en groot genoeg om zichtbaar te maken als je het vruchtvlees vaak genoeg scant met 1H-NMR en vervolgens wat ingewikkelde statistische bewerkingen loslaat op de spectra. Daar rolt dan een grafiekje uit dat bij een organische tomaat telkens net iets anders van vorm is dan bij een kastomaat. Het ging op voor twee verschillende tomatenrassen.
Tot nu toe behielp men zich met stikstofisotopenanalyse, in de gedachte dat kunstmest wat dat betreft net iets anders is samengesteld dan natuurlijke mest. Maar die methode is niet helemaal betrouwbaar.
Of de nieuwe methode dat wél is, is overigens nog maar de vraag. De proeftomaten werden op een beperkt aantal locaties gekweekt en de onderzoekers geven zelf toe dat ze tussen die locaties ook vrij grote verschillen zagen. Of hun verhaal stand houdt wanneer je een uitgebreider experiment doet waar je veel meer tomatentelers bij betrekt, moet je maar afwachten.
Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.
Bron: C2W
Abonneren
Vacatures
NMR-spectrometrie toont verschil tussen bio- en conventionele tomaat
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-10-02 Biologisch areaal vollegrondsgroenten gekrompen
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd