De opgraving van het wrak, dat in 1960 voor het eerst is vermeld en in 1989 uitgebreid is verkend, wordt uitgevoerd door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF). De opgraving in augustus is het eerste deel, in de zomer van 2015 wordt de opgraving hervat.
Op zaterdag 23 augustus kan jong en oud de opgraving komen bekijken van 11:00 uur tot 16:00 uur. Het wrak zal dan goed zichtbaar zijn en iedereen kan vragen stellen aan de onderzoekers, studenten en amateurarcheologen. Ook kunnen liefhebbers verse biologisch geteelde groenten kopen van de eigenaars van het land waar de opgraving plaatsvindt.
Biologisch Landbouwbedrijf Meijering teelt op 65 hectare biologisch grond in de gemeente Dronten uien, aardappelen, peen, granen, rode bieten, spinazie en pompoenen. De eigenaars van het bedrijf streven naar duurzaam gebruik van de grond. Vanaf augustus 2014 start Biologisch Landbouwbedrijf Meijering met de huisverkoop van de producten die op het land en in de grote groentetuin groeien. 'Bio Erf 17' wil de consument laten zien en beleven waar zijn biologisch voedsel vandaan komt. Tijdens de publieksdag op 23 augustus zullen er verse producten voor bezoekers te koop zijn.
Volg de opgraving
Publiek kan deze scheepsopgraving volgen via Twitter (@Scheepswrakken) en de studenten die met deze opgraving ervaring opdoen, houden op de IFMAF Facebookpagina (Scheepsarcheologie-Flevoland) en de weblog van de IFMAF hun wederwaardigheden bij.Het wrak is een vrachtschip van ongeveer 20 meter lang en 7 meter breed. Het schip ligt als een 'pizza calzone' opgevouwen in de landbouwgrond. Over het wrak heen ligt hout, dat waarschijnlijk van bakboordzijde komt. De vermoedelijke datering is midden 17e eeuw. Er is nog geen jaarringdatering verricht en er zijn nog geen vondsten gedaan. Het wrak ligt hoog in de grond en na meerdere verkenningen is gebleken dat het hout in zeer slechte staat is. Om de kennis over dit wrak uit te breiden en het niet verloren te laten gaan, is besloten het wrak op te graven.