Zuurkoolseizoen geopend bij BioRomeo

Op de website van BioRomeo staat dit bericht over de start van het zuurkoolseizoen: Omdat het zuurkoolseizoen geopend is schuiven deze week de medewerkers van Keij en Van den Dries zittend door de rijen, om de witte kolen af te snijden. Daarachter komt het team dat de kolen aan de hooivork prikt en verzamelt in een rijdende kuubskist. Het mag zwaar werk heten: een kool weegt zo'n vijf tot zeven kilo. Dit staat het werkplezier echter niet in de weg, getuige de onderlinge competitie om als eerste aan de overkant te zijn. Het resultaat van één ochtend bikkelen? Een vrachtwagen vol witte kool, oftewel 30.000 kilo.

Voordelen

Na de eerste-oogst-primeur worden elke week twee vrachtwagens geoogst. Dit duurt anderhalve maand. Het vroege leveren past prima in de planning van BioRomeo. Een vroege oogst betekent namelijk meestal dat de omstandigheden goed zijn. Met andere woorden: geen regen. Daarbij biedt het de boer gelegenheid om het perceel opnieuw in te zaaien met een groenbemester. Een gewas als luzerne verbetert bijvoorbeeld de structuur van de grond en houdt voedingsstoffen vast.

Natuurlijk evenwicht

Ook handmatig oogsten draagt bij aan het behoud van de grondstructuur. Optimaal gesproken zijn de elementen water, grond en zuurstof elk voor een derde aanwezig in de aarde. Het gebruik van zware machines verstoort dit evenwicht; de lucht wordt namelijk uit de grond geperst. Dit veroorzaakt een blauwe kleur en maakt dat planten minder goed kunnen groeien.

Verwerken

Verdere verwerking van de witte kool gebeurt in de (enige) zuurkoolfabriek van G. Kramer en Zonen in Noord-Holland. Voordat de witte kool de naam zuurkool mag dragen zijn we zes weken verder. Maar dat de eerste pakjes van BioRomeo-kwaliteit zijn is een feit.

Zelf oogsten

Bij BioRomeo mag men ook zelf eens de uitdaging aangaan. Een dagje kolen helpen oogsten kan op afspraak. Neem contact op met Krispijn van den Dries (06 18643705) om de details door te nemen.

Voor meer informatie: www.bioromeo.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.