"Ook directe schade door wegvallen afzet"

Russische boycot: Groeiend prijsgat grootste gevaar voor bio-branche

Tholen - Het is zeer waarschijnlijk dat de biologische markt onder druk zal komen te staan als gevolg van de Russische boycot. Rusland heeft een importstop ingesteld voor een hele reeks agrarische producten. Bionext-directeur Bavo van den Idsert verwacht dat het directe effect van de Rusland-sancties voor de biologische sector zeer beperkt is. "We hebben een aantal bedrijven uit verschillende sectoren gesproken. De directe schade lijkt zich te beperken tot enkele AGF-producten en valt daarmee lager uit dan de schade voor de reguliere sector."

Bionext vreest meer voor het indirecte effect. "Het indirecte effect wordt veel zwaarder ingeschat: De prijsdaling van niet-biologische producten is nu al ingezet en dit kan voor problemen zorgen in de biologische branche. Alle betrokkenen die we tot nu toe gesproken hebben zijn het meest bang voor de gevolgen van de prijsdumping. De vrees is dat de vraag naar biologische varianten zal dalen wanneer het prijsgat groter wordt. Dit is een reële angst als je ziet hoe snel de prijsdaling al is ingezet. We zullen hier vinger aan de pols houden en om maatregelen ter bescherming van de biologische producenten vragen als de vraag inderdaad gaat dalen door de prijsdaling van de reguliere producten."

Certificering

Rusland hanteert zelf geen officieel systeem voor de certificering van biologische producten. "In Rusland is de laatste jaren een rijkere bevolkingslaag ontstaan die bereid is om meer aan biologische voeding uit te geven. In het land wordt ook zeker biologisch geproduceerd, maar er is geen wetgeving voor biologisch. Het zou voor het geheel goed zijn als ze zich wat dat betreft aan gaan sluiten bij de bestaande regelgeving van Europa. Ik verwacht echter dat dit niet de prioriteit is voor dit regime."

Voor meer informatie: Bavo van den Idsert, www.bionext.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven