Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische landbouw groeit in Europa, Nederland blijft achter

Het biologisch landbouwareaal in Europa is tussen 2003 en 2010 met 55% toegenomen. Dit blijkt uit een publicatie van de EU op basis van Eurostat-data. Ook is het aantal biologische landbouwbedrijven toegenomen met 50%. Bionext verwacht dat de groei van biologisch beheerde gronden doorzet, gezien de groeiende vraag van de consument naar biologische kwaliteitsproducten. In Nederland blijft de groei van biologische landbouwgrond echter achter, daar ligt het aandeel op 2,7%. Bionext vraagt het rijk en de provincies om een biologische impuls.
 
Tussen 2002 en 2011 groeide het biologisch areaal in de hele EU van 5,7 naar 9,6 miljoen hectare. In de 'oude' lidstaten groeide het biologisch areaal met 5% per jaar. De 'nieuwe' lidstaten die sinds 2004 deel uit maken van de EU zijn met een inhaalslag bezig; zij zagen het biologisch areaal jaarlijks met 13% toenemen. Van het totale landbouwareaal is nu 5,4% biologisch; op deze landbouwgrond wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen.
 
In Nederland is het aandeel biologische landbouwgrond in 2013 slechts 2,7% van het totaal (bron: CBS). Daarmee blijft Nederland ver achter bij het Europees gemiddelde. Bionext pleit voor een extra impuls en vraagt het rijk en de provincies om zelf het goede voorbeeld te geven. De gronden van de rijksoverheid en provincies moeten volledig omschakelen naar biologisch beheer. Provinciale overheden kunnen zich inzetten voor de groei van het biologisch areaal in hun provincie, door hiervoor stimuleringsbeleid op te zetten.
 
Miriam van Bree, projectleider Bionext: "Door het aanbieden van omschakelcursussen voor startende biologische ondernemers, het actief bemiddelen voor biologische landbouwgronden en een biologische grondbank kunnen provincies de groei van het biologische areaal stimuleren." Noord-Holland doet dit al enkele jaren met succes: zij investeren in een stimuleringsprogramma met als doelstelling 7% biologisch areaal in 2015.
 
Biologische boerderijen in de EU hebben gemiddeld 34 hectare grond en zijn daarmee groter dan reguliere boerderijen (14 hectare). Biologische boeren werken grondgebonden, hebben een buitenuitloop voor het vee en verbouwen een groot deel van het biologische veevoer zelf. Biologische boeren en tuinders in de EU zijn gemiddeld jonger dan hun gangbare collega's: 61% van de biologische boeren is jonger dan 55 jaar. In de gangbare landbouw gaat de vergrijzing sneller en is slechts 44% jonger dan 55.
 
De Eurostat-data van de periode na 2011 zijn nog niet beschikbaar. Uit het jaarrapport van IFOAM EU, de Europese koepel van de biologische sector, blijkt dat het areaal in 2012 opnieuw met ruim 5% is toegenomen. Bionext verwacht dat de Europese groei in de komende jaren doorzet. De IFOAM-cijfers over 2013 zullen bij de BioFach 2015 bekend worden gemaakt.

Voor meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: