Zonnig voorjaar zorgt voor hogere opbrengst zonnepanelen

Door het zonnige voorjaar hebben zonnepanelen bijna 20 procent meer opgeleverd dan in het eerste half jaar van 2013. Dit betekent voor eigenaren van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie een opbrengst van zeker 48 euro* meer dan vorig jaar. Dit vertaalt zich in een lagere energierekening. Dat blijkt uit een analyse van energiebedrijf Essent op basis van het aantal zonuren en instraling, gemeten door het KNMI.

Vooral maart en juni zonniger

Een zonnepaneel wekt ook stroom op als het bewolkt is. De opbrengst is echter wel hoger bij ideaal weer: volle zon, maar geen hittegolf. In het eerste half jaar van 2014 heeft de zon 952 uur geschenen. In dezelfde periode in 2013 was dit 793 uur. Vooral maart en juni waren een stuk zonniger dan dezelfde maanden vorig jaar. In maart scheen de zon 203 uur, terwijl dit vorig jaar 123 uur was. Dit zorgde voor een extra opbrengst van 19 euro. In juni scheen de zon 228 uur ten opzichte van 177 uur vorig jaar. Dit leverde 6 euro meer op.

Meer zon dan normaal

Om te zien in hoeverre het verschil tussen de eerste helft van 2013 en 2014 is toe te schrijven aan dit jaar, heeft het energiebedrijf ook gekeken hoe zonnig het normaal gesproken is. Gemiddeld schijnt de zon in de eerste helft van het jaar 844 uur. Dit jaar was dit 952 uur, oftewel 108 uur meer. Dit betekent voor eigenaren van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie een opbrengst van 28 euro meer dan normaal.


Energierekening verlagen

Met zonnepanelen kunnen huishoudens zichzelf voor een groot gedeelte van stroom voorzien. Daarmee verlagen zij hun energierekening. Voor iedereen die geïnteresseerd is in zonnepanelen, organiseert Essent bij genoeg aanmeldingen op aanvraag informatieavonden door heel Nederland.

Minder gas

De eerste helft van 2014 zorgde al voor goed nieuws voor huishoudens. Door het zachte weer hebben zij ongeveer 21 procent minder gas verbruikt dan normaal. Dat betekent voor een gemiddeld huishouden een voordeel van zeker 115 euro op zijn gasrekening over de maanden januari tot en met juni.

*In haar berekening is Essent uitgegaan van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 10 zonnepanelen met elk een vermogen van 260 Wattpiek, die samen onder ideale omstandigheden 2.288 kWh stroom per jaar opwekken. Een dergelijke installatie brengt normaal onder ideale omstandigheden in de eerste helft van het jaar ruim 282 euro op. Dit is gebaseerd op een stroomprijs van 23 eurocent per kWh, inclusief BTW en energiebelastingen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven