André Vincke, ALPAGRO Plastics:

"In AGF-sector nog maar weinig interesse in bioplastic verpakkingen"

Tholen - In april dit jaar vierde ALPAGRO Plastics haar 35-jarig bestaan. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in diverse producten waaronder AGF-verpakkingen zoals slawikkels, dekvellen en groentezakken. "We zijn sinds 1988 leverancier geworden in de AGF-sector en deze klantengroep is sindsdien alleen maar gegroeid", vertelt André Vincke. "Ongeveer de helft van ons cliënteel komt uit deze branche. We leveren onze producten vooral in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland."


Afdekvel en conische groentezak.

Steeds aantrekkelijker

ALPAGRO Plastics realiseert het volledige productieproces. "We kopen de plastic korrels aan en maken de folie. Afhankelijk van de vraag van de klant wordt deze bedrukt en in de confectiehal maken we vervolgens het eindproduct. Er wordt vandaag de dag veel meer bedrukt dan tien jaar geleden. Vroeger zag je op de slawikkels of dekvellen alleen een zwart nummer en nu heb je volledige marketingboodschappen. Het moet steeds aantrekkelijker en de aandacht voor de layout blijft groeien. We kunnen bedrukken tot acht kleuren. Een mooi project wat we onlangs hebben gerealiseerd, is een dekvel voor de REO Veiling. Hierop staat een trotse teler die zijn producten vasthoudt. De lokale productie wordt hier goed gepromoot." André geeft aan dat het aandeel slawikkels is gedaald. "Het is duidelijk te merken dat de kropsla in de verdrukking zit. Het aantal afdekvellen daarentegen is de afgelopen jaren enorm gegroeid, doordat de productie van diverse groenten is gestegen. Wij bieden een op maat gemaakt product voor de klant; qua afwerking, stansing en bedrukking zijn er diverse mogelijkheden."


Een slawikkel.

Biologisch afbreekbaar

De draagtassen en flexibele verpakkingen worden door ALPAGRO Plastics ook in bioplastic aangeboden. De biologisch afbreekbare draagtas wordt ook wel de BioBag genoemd. Dit 'groene' plastic wordt gemaakt op basis van maïszetmeel en biologisch afbreekbare polymeren. "In de AGF-sector is nog maar weinig interesse in deze verpakkingen. Dit heeft grotendeels te maken met de prijs: bio-verpakkingen zijn ruim drie keer zo duur en dat schrikt velen af. Daarnaast kan het biomateriaal op basis van zetmeel (nog) niet transparant worden geleverd, het heeft altijd een melkachtige kleur. Bovendien is het niet de bedoeling dat bio-verpakkingen lang in een vochtige en hete omgeving blijven. Momenteel is er dus weinig interesse, maar mogelijk gaat dat nog groeien. We leveren nu voornamelijk bio-verpakkingen aan bio-ketens, de farmaceutische sector en luierproducenten."

Nieuw product

Vincke vindt het jammer dat de consument vaak niet ziet waar de producten vandaan komen. "Dit terwijl bedrijven veel investeren in de verpakking en de uitstraling van hun product. Daarom zijn we nu bezig met een nieuwe soort dekvellen waarbij je ook aan de zijkant reclame ziet. Het bovenste deel van het dekvel kan er worden afgescheurd en dan zitten de zijkanten nog om de EPS-kist of doos vast. Zo kunnen ook consumenten in het verkooppunt zien waar het product vandaan komt. Het is van groot belang dat ook zij de publiciteit zien." Hij ziet er zeker brood in. "De AGF-sector is een dynamische branche die snel nieuwe ideeën oppakt."


André Vincke (rechts) met zijn dochter Carole en een EPS-kist met het onlangs gerealiseerde dekvel voor de REO-Veiling.

De afgelopen vijf jaar heeft ALPAGRO Plastics geïnvesteerd in diverse machines. "We zijn continue bezig om onze klanten optimale producten te leveren, dus daar horen ook investeringen bij. Daarnaast vinden we traceerbaarheid van groot belang, het moet duidelijk zijn waar de grondstoffen vandaan komen. De toekomst zien we positief tegemoet, we zitten op het goede spoor. In het Europees Parlement is dit voorjaar een verordening aangenomen die het gebruik van plastic draagtassen moet terugdringen en vervangen door alternatieven in papier en bioplastic. Dit wordt een mooie uitdaging en opportuniteit voor ALPAGRO Plastics."

Voor meer informatie:

ALPAGRO Plastics nv
Europark 1060
3530 Houthalen (België)
T +32 11 609 130
F +32 11 525 144
info@alpagro-houthalen.be
www.alpagro-plastics.be

Auteur: Gertrude Snoei

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven