Maaike Raaijmakers van Bionext:

"Grotere soortenrijkdom op biologische akkers en weiden"

Deze week kwamen diverse media met het bericht dat de biodiversiteit op biologische bedrijven nauwelijks groter is dan op gangbare bedrijven. Wie het achterliggende wetenschappelijke artikel leest, komt erachter dat de soortenrijkdom aan planten, bijen, regenwormen en spinnen op de onderzochte biologische akkers en weilanden gemiddeld 10,5% hoger ligt dan op de onderzochte gangbare bedrijven. Dit is een bevestiging van eerder onderzoek.

Het nieuwe aan dit onderzoek is dat ook de 'niet-productieve delen' van de bedrijven zoals hagen en paden zijn onderzocht. Als deze landschapselementen mee worden geteld, zijn de verschillen tussen biologische en gangbare bedrijven in de onderzochte regio's veel kleiner. Wel zijn er grote verschillen gevonden tussen regio's. Dit laat zien dat het type landschap en de daarin aanwezige habitats (leefgebieden voor planten en dieren) in sterke mate bepalend zijn voor de hoeveelheid biodiversiteit.Het artikel is gebaseerd op een internationaal onderzoek naar indicatoren voor het meten van biodiversiteit op biologische en zogenaamde lage input gangbare bedrijven. De bedrijven zijn dus niet representatief voor de hele landbouw. Wel is gezocht naar vergelijkbare bedrijven binnen een bepaalde regio. Zo zijn in Nederland bijvoorbeeld 9 biologische en 3 gangbare bedrijven in de Achterhoek onderzocht.

Maaike Raaijmakers van Bionext: "Het artikel geeft aan dat de biologische sector nog werk te doen heeft wil ze in de volle breedte onderscheidend zijn op het gebied van biodiversiteit. Gelukkig zijn er steeds meer biologische boeren die extra maatregelen nemen om de biodiversiteit op hun bedrijf te vergroten. Vanuit Bionext ondersteunen we ze daarin via diverse projecten." Binnen het Topsectorenproject 'marktontwikkeling natuur en biodiversiteit' wordt bekeken welke maatregelen biologische melkveehouders kunnen nemen om de biodiversiteit op hun bedrijf te vergroten en hoe deze meerwaarde in de markt terug verdiend kan worden.

Contactpersoon voor meer informatie: Maaike Raaijmakers, Bionext

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.