Maaike Raaijmakers van Bionext:
"Grotere soortenrijkdom op biologische akkers en weiden"
Het nieuwe aan dit onderzoek is dat ook de 'niet-productieve delen' van de bedrijven zoals hagen en paden zijn onderzocht. Als deze landschapselementen mee worden geteld, zijn de verschillen tussen biologische en gangbare bedrijven in de onderzochte regio's veel kleiner. Wel zijn er grote verschillen gevonden tussen regio's. Dit laat zien dat het type landschap en de daarin aanwezige habitats (leefgebieden voor planten en dieren) in sterke mate bepalend zijn voor de hoeveelheid biodiversiteit.
Het artikel is gebaseerd op een internationaal onderzoek naar indicatoren voor het meten van biodiversiteit op biologische en zogenaamde lage input gangbare bedrijven. De bedrijven zijn dus niet representatief voor de hele landbouw. Wel is gezocht naar vergelijkbare bedrijven binnen een bepaalde regio. Zo zijn in Nederland bijvoorbeeld 9 biologische en 3 gangbare bedrijven in de Achterhoek onderzocht.
Maaike Raaijmakers van Bionext: "Het artikel geeft aan dat de biologische sector nog werk te doen heeft wil ze in de volle breedte onderscheidend zijn op het gebied van biodiversiteit. Gelukkig zijn er steeds meer biologische boeren die extra maatregelen nemen om de biodiversiteit op hun bedrijf te vergroten. Vanuit Bionext ondersteunen we ze daarin via diverse projecten." Binnen het Topsectorenproject 'marktontwikkeling natuur en biodiversiteit' wordt bekeken welke maatregelen biologische melkveehouders kunnen nemen om de biodiversiteit op hun bedrijf te vergroten en hoe deze meerwaarde in de markt terug verdiend kan worden.
Contactpersoon voor meer informatie: Maaike Raaijmakers, Bionext