Agrico zet recordhoeveelheid pootgoed af

Uitbetalingsprijs bio-aardappelen gemiddeld €16 per 100 kg hoger

Coöperatie Agrico heeft aan haar leden in de afgelopen weken de uitbetalingsprijzen voor poot- en consumptieaardappelen van oogst 2013 bekend gemaakt. De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten klasse A t/m S bedraagt 29,60 euro per 100 kilogram. De prijzen voor consumptieaardappelen in de maat 40/+, levering week 9, varieerden van 16,65 euro per 100kg voor het ras Santé tot 23,02 euro per 100 kilogram voor het ras Gourmandine.

Pootaardappelen

Nederland heeft, op oogst 1992 na, een recordhoeveelheid pootgoed geëxporteerd van ruim 790.000 ton. Agrico heeft hiervan geprofiteerd en zag haar aandeel in de Nederlandse export stijgen. Agrico wist met haar rassen Fontane, Markies en Agria de goede positie in pootgoed voor de productie van fritesaardappelen verder uit te bouwen.

De genoemde uitbetalingsprijs is het gemiddelde over alle geleverde aardappelen. De prijs ligt twee euro boven die van seizoen 2012/2013. De telers van Agrico realiseerden gemiddeld genomen een hoge kilogramopbrengst per hectare van 40 ton inclusief eigen gebruik. Dit is weliswaar vergelijkbaar met 2012/2013, maar het percentage in de bovenmaat lag aanmerkelijk hoger. Per saldo steeg de financiële omzet per hectare met 8%. De vergoedingen voor bewaren en verpakken bedroegen gemiddeld over alle tonnen 2,87 euro per 100 kilogram. Voor monopolierassen is gemiddeld 1,68 euro per 100 kilogram aan licenties ingehouden.

Naast een prijs over alle maten kan ook een uitbetalingsprijs in de pootgoedmaat worden berekend. Met de rassen voor de fritesindustrie en Agata tot 50 mm en de overige rassen tot 55 mm lag deze prijs op 34,12 euro per 100 kilogram.


Consumptieaardappelen

In de prijsvorming van consumptieaardappelen was sprake van een bijzonder seizoen. Vanwege een mogelijk tekort in de Duitse productie was het prijsniveau bij aanvang hoog en waren de verwachtingen voor het verdere verloop hooggespannen. Halverwege veranderde de stemming doordat er op het hoge prijsniveau onvoldoende afzetmogelijkheden waren. Nadat in het voorjaar de oogstraming in Duitsland naar boven werd bijgesteld en de voorraden in Europa bleken mee te vallen, daalden de prijzen geleidelijk naar een laag niveau. Onder deze omstandigheden is het goed dat er in poolverband wordt geteeld. Voor het grootste ras, Milva, kwam de poolprijs in week 9 uit op 17,12 euro.

Het prijsverloop voor biologische aardappelen was minder grillig. Vraag en aanbod waren het gehele seizoen redelijk in evenwicht. De uitbetalingsprijs voor deze aardappelen lag gemiddeld 16 euro per 100 kilogram hoger dan het gangbaar geteelde product.

Directeur Jan van Hoogen is tevreden over het verloop van het oogstjaar 2013/2014. "Ondanks de gespannen politieke situatie in enkele landen, de late start van het seizoen en het gesteggel over de afzet naar Rusland, waren er nauwelijks problemen en hebben wij onze afnemers goed kunnen bedienen."

Oogst 2014

Hoewel het nog te vroeg is om een verwachting voor oogst 2014 te geven is duidelijk dat de arealen pootgoed in Nederland, Schotland en Frankrijk zijn gestegen. De onrust in het Midden Oosten baart op dit moment zorgen. Juist dit gebied heeft het afgelopen jaar meer pootgoed geïmporteerd en (nieuwe) Agrico-rassen hebben daar zeer goed gepresteerd. Er is nog niets te zeggen of de grens voor pootgoed naar de Russische Federatie volgend jaar weer open zal zijn.

De laatste jaren werd de handel in pootgoed sterk beïnvloed door lokale klimatologische omstandigheden. Drie jaar geleden de droogte in Rusland, twee jaar geleden de overvloedige regen in Engeland en het afgelopen jaar extreme regen in centraal Europa. De handel in pootgoed zal in oktober van start gaan, pas dan zullen dit soort omstandigheden, die handel voor Agrico mede bepalen, bekend zijn.

Ook het consumptieareaal voor oogst 2014 is gestegen. Deze stijging, in combinatie met het huidige groeiseizoen, kan bepalend worden voor het prijsniveau. Op dit moment is de Europese markt voor consumptie aardappelen matig. De komende maanden zal duidelijk worden waar de bodem in de markt gaat liggen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven