Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Inzameling verlichting voor recycling stijgt weer

Ledlamp sterk in opkomst

Het afgelopen jaar kochten Nederlanders ruim twee keer zoveel ledverlichting als het jaar ervoor. De stijging is aanmerkelijk sterker dan in voorgaande jaren. De verkoop van spaarlampen nam daarentegen flink af, waardoor het totaal aantal verkochte energiezuinige lampen met 10 procent daalde. Dit blijkt uit het jaarverslag van de stichting LightRec, namens de producenten en importeurs van verlichting in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling. Ondanks de lagere verkopen zamelde Wecycle in 2013 in opdracht van LightRec meer verlichting in voor recycling.

De dalende trend in de verkochte aantallen verlichting werd in 2010 ingezet en is vooral terug te zien in de verkoop van spaarlampen (-35%) en armaturen (-12%). De verkoop van tl-buizen bleef vrijwel constant. Volgens LightRec is de aanhoudende daling van de verkopen mede een gevolg van de nog steeds aanhoudende crisis in de bouw. De afname in de verkoop leidt ook tot verminderde inkomsten voor LightRec, die hiermee in de inzameling en recycling, alsmede de campagnes gericht op consumenten en professionele gebruikers bekostigt.

Voorzichtige stijging inzameling

LightRec geeft Wecycle opdracht om de inzameling en recycling van lampen en armaturen te regelen. Wecycle zamelde in 2013 opnieuw meer verlichting in dan het jaar ervoor. In opdracht van LightRec werd ruim 4 miljoen kilo afgedankte lampen en armaturen verantwoord, 2 procent meer dan in 2012. Dit is 33 procent van het gewicht van alle lampen en 21 procent van de armaturen die op de markt zijn gebracht. Jeroen Bartels, manager van LightRec, is verheugd dat de inzamelresultaten licht stijgen ondanks de dalende verkoopcijfers. "Consumenten en professionals leveren meer lampen in voor recycling. Door meer inzamelbakken neer te zetten bij de detailhandel en technische groothandels verlagen we de drempel om in te leveren."


Inzamelproces lampen.

Ambitie

Toch is LightRec er volgens Bartels nog lang niet. "De nieuwe Europese richtlijn stelt als doel dat Nederland in 2019 65 procent van het gewicht aan elektrische apparaten dat op de markt wordt gebracht moet inleveren voor recycling. Bij verlichting is dat ruim het dubbele van wat we nu inzamelen. Hoewel deze doelstelling niet specifiek geldt voor een productgroep, hebben we wel de ambitie om deze doelstelling voor verlichting te behalen."

Het bestuur van LightRec laat weten dit jaar hoog in te zetten op inzameling onder professionals, waar de meeste lampen en armaturen vandaan komen. LightRec wil dit najaar een project starten om decision makers als gebouwbeheerders en facility managers bewust te laten worden van verantwoorde lampenafvoer.

Daarnaast zet LightRec zich in om bij sloop- en renovatieprojecten meer lampen en armaturen in te zamelen. De stichting wil de verantwoorde afvoer van lampen en armaturen terugzien in het bouwbestek. Bartels: "We zien dat in de bouw nauwelijks de tijd wordt genomen voor het netjes verwijderen van lampen en armaturen terwijl dit natuurlijk wel verplicht is. TL-buizen worden nog te vaak op een onverantwoorde manier gebroken en verwijderd, daar valt echt nog een wereld te winnen. Energiezuinige verlichting bevat namelijk stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu als ze bij het restafval terechtkomen. En de verlichting kan voor meer dan 90 procent worden gerecycled."


Figuur 1: Aantal lampen en armaturen, volgens inzameling en registratie door Wecycle.

Voor meer informatie: www.lightrec.nl en www.wecycle.nl
Publicatiedatum: