Hoe kan EkoPlaza AGF-reststromen optimaal verwerken?

Jaarlijks verdwijnt er in de Nederlandse supermarkten ruim 400 miljoen euro aan levensmiddelen in de vuilcontainer. Deze producten zijn soms nog goed genoeg voor menselijke consumptie. De biologische supermarkt EkoPlaza is continu op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en nieuwe oplossingen voor de reststromen die ontstaan in de winkel en het distributiecentrum.

Uit de levensmiddelenindustrie, supermarkten en winkels komen vele reststromen vrij. Om kosten te besparen of zelfs inkomen te generen is het goed om deze reststromen zo hoogwaardig mogelijk in te zetten. Voedselverspilling in het retailkanaal wordt door de supermarktbranche gezien als verlies. De verspilling vraagt om een effectieve en duurzame aanpak.

AFG-restafvalstromen

Bij EkoPlaza is er dan ook behoefte aan het ontwikkelen van een nieuwe oplossing van reststromen van voedsel die ontstaan in de winkel en het distributiecentrum. Wageningen UR Food and Biobased Research, het Louis Bolk Instituut en het bedrijf True Food Projects hebben hier onderzoek naar gedaan. Het onderzoek laat zien dat de productgroep AGF niet alleen de grootste reststroom kent, maar ook de meeste kansen biedt tot verwaarding van het product. In veel winkels gaan de AGF-producten de grijze container in en worden vervolgens als restafval verbrand, vanwege de afspraken van de gemeentes. De AFG-stroom in het distributiecentrum bestaat uit snippers uit de eigen groentesnijderij, binnen gekomen afgekeurd product en producten in het magazijn, afgekeurd voor verkoop in de winkel. De laatste twee productstromen zijn mogelijk geschikt voor alternatieve vormen van verwaarding.


Route naar optimale verwerking

Met behulp van de Ladder van Moerman is een long-list opgesteld van de routes die kunnen worden gekozen naar een optimale verwerking en verwaarding van de reststromen. De ambitie is kiezen voor een duurzame en rendabele oplossing voor alle partijen. De reststroom op het distributiecentrum zal zich waarschijnlijk eerder lenen voor humane consumptie. De reststromen van uit de winkel lijken vooral geschikt voor vergisting of compostering.

Nieuw vervolgonderzoek naar reststromen

In 2014 zal er een vervolgonderzoek plaatsvinden, waarbij ook onderzocht zal worden in hoeverre de consumenten van EkoPlaza hergebruik van reststromen waarderen. Daarnaast wordt gestreefd naar een pilot waarin een of twee verwaarderingsmogelijkheden met een bijbehorend verdienmodel onderzocht worden.

Klik hier voor de publicatie 'Verwaarding van reststromen in de biologische retail'.

Voor meer informatie: Seth Tromp, Wageningen UR Food & Biobased Research.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.