Uit de levensmiddelenindustrie, supermarkten en winkels komen vele reststromen vrij. Om kosten te besparen of zelfs inkomen te generen is het goed om deze reststromen zo hoogwaardig mogelijk in te zetten. Voedselverspilling in het retailkanaal wordt door de supermarktbranche gezien als verlies. De verspilling vraagt om een effectieve en duurzame aanpak.
AFG-restafvalstromen
Bij EkoPlaza is er dan ook behoefte aan het ontwikkelen van een nieuwe oplossing van reststromen van voedsel die ontstaan in de winkel en het distributiecentrum. Wageningen UR Food and Biobased Research, het Louis Bolk Instituut en het bedrijf True Food Projects hebben hier onderzoek naar gedaan. Het onderzoek laat zien dat de productgroep AGF niet alleen de grootste reststroom kent, maar ook de meeste kansen biedt tot verwaarding van het product. In veel winkels gaan de AGF-producten de grijze container in en worden vervolgens als restafval verbrand, vanwege de afspraken van de gemeentes. De AFG-stroom in het distributiecentrum bestaat uit snippers uit de eigen groentesnijderij, binnen gekomen afgekeurd product en producten in het magazijn, afgekeurd voor verkoop in de winkel. De laatste twee productstromen zijn mogelijk geschikt voor alternatieve vormen van verwaarding.Route naar optimale verwerking
Met behulp van de Ladder van Moerman is een long-list opgesteld van de routes die kunnen worden gekozen naar een optimale verwerking en verwaarding van de reststromen. De ambitie is kiezen voor een duurzame en rendabele oplossing voor alle partijen. De reststroom op het distributiecentrum zal zich waarschijnlijk eerder lenen voor humane consumptie. De reststromen van uit de winkel lijken vooral geschikt voor vergisting of compostering.Nieuw vervolgonderzoek naar reststromen
In 2014 zal er een vervolgonderzoek plaatsvinden, waarbij ook onderzocht zal worden in hoeverre de consumenten van EkoPlaza hergebruik van reststromen waarderen. Daarnaast wordt gestreefd naar een pilot waarin een of twee verwaarderingsmogelijkheden met een bijbehorend verdienmodel onderzocht worden.Klik hier voor de publicatie 'Verwaarding van reststromen in de biologische retail'.
Voor meer informatie: Seth Tromp, Wageningen UR Food & Biobased Research.