Van bruisende ideeën naar gerichte plannen voor stadslandbouw

Stadslandbouw is hip, maar levert het maatschappelijk ook wat op? Ja, merken steeds meer gemeenten. Het is goed voor de gezondheid, goed voor de wijk én goed voor de lokale economie. In het snelgroeiende Stedennetwerk Stadslandbouw helpen gemeenten elkaar om van stadslandbouw een blijvend succes te maken. Op 15, 16 en 17 mei is de Dag van de Stadslandbouw 2014. Wageningen UR is één van de partners, 'Wageningse' onderzoekers houden presentaties en Jan-Eelco Jansma en Jan-Willem van der Schans maken deel uit van het expertpanel.

"De populariteit van stadslandbouw is de laatste jaren enorm gegroeid", stelt Jan-Eelco Jansma, onderzoeker van Wageningen UR, vast. De verscheidenheid is groot: van kweekbakken op het balkon tot een leegstaande kas die tot overdekte volkstuin is omgebouwd. En van een moestuin in het park tot een zorgboerderij aan de rand van de stad. "De afgelopen honderd jaar is onze voedselvoorziening steeds meer los komen te staan van onze omgeving. Stadslandbouw is daar een tegenreactie op. Daar komt bij dat er door de economische crisis meer stukken grond beschikbaar zijn in en rond de stad."


Positieve effecten stadslandbouw

Enthousiasme genoeg, maar wat levert stadslandbouw de samenleving op, los van de bijdrage aan de voedselvoorziening? Onderzoekers van Wageningen UR vonden veel positieve effecten. Zo is stadslandbouw goed voor de gezondheid, de leefbaarheid en het gemeenschapsgevoel in de wijk. En ook de economie vaart er wel bij, zegt Jansma: "Steeds meer ondernemers verdienen er een nette boterham aan."

Stedennetwerk stadslandbouw

In 2010 bracht Jansma een groepje pionierende gemeenten samen in het Stedennetwerk Stadslandbouw. "Gemeenteambtenaren, ondernemers en burgers hebben allerlei bruisende ideeën voor stadslandbouw. Maar het ontbreekt vaak aan samenhang en richting, waardoor initiatieven moeizaam van de grond komen. Met het Stedennetwerk stadslandbouw helpen we gemeenten om blokkades weg te nemen, elkaar te inspireren en kansen voor stadslandbouw te grijpen."

Alexandra van Huffelen is demissionair wethouder van Rotterdam, één van de gemeenten in het stedennetwerk. "Iedere stad heeft zijn eigen specifieke omstandigheden, maar we hebben veel overeenkomsten. Het netwerk is een goede manier om van elkaar te leren en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Bijvoorbeeld tijdens de Dag van de Stadslandbouw, die dit jaar op 15, 16 en 17 mei plaatsvindt."

Agenda voor de Stadslandbouw

Rotterdam is één van de ruim twintig gemeenten die de Agenda voor de Stadslandbouw heeft ondertekend. Hiermee spreken zij af zich samen in te spannen voor stadslandbouw. Voor een stad als Rotterdam is stadslandbouw heel belangrijk, vindt Van Huffelen. "Het is goed voor het onderling contact, mensen bewegen meer en komen meer buiten. Bovendien gaan Rotterdammers, dankzij de stadslandbouwactiviteiten, bewuster om met wat er 's avonds op hun bord ligt. Er zijn steeds meer plekken waar je groenten, fruit en duurzaam geproduceerd vlees uit eigen stad en omgeving kunt kopen."

Veel potentie

Volgens Jan-Eelco Jansma is stadslandbouw over een paar jaar een onlosmakelijk onderdeel van het stedelijk leven. "Er is nog een hele weg te gaan, maar er ligt veel potentie. Kijk naar multifunctionele landbouw aan de randen van de stad. Tien jaar geleden werd daar nog wat lacherig over gedaan: iets voor uitgerangeerde boeren. Nu draait deze sector al meer omzet dan de vollegrondsgroenteteelt."

Voor meer informatie: Jan-Eelco Jansma

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven