Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecover vist op plastic om nieuwe fles te produceren

Ecover heeft een speciale nieuwe fles voor vloeibaar afwasmiddel geïntroduceerd, gemaakt van plastic afval uit de zee. Ecover wil een halt toeroepen aan plastic afval dat in zee terecht komt, en er tegelijk voor zorgen dat het afval dat al in zee ronddrijft systematisch wordt opgeruimd.

In een gezamenlijk onderzoek dat recent werd gepubliceerd, brengen 16 gerenommeerde Europese onderzoeksinstellingen, waaronder ook UGent, de menselijke vervuiling van de oceanen in kaart. De resultaten zijn verbijsterend: van de stranden tot de diepste oceanen, overal is menselijk afval te vinden. Ecover, de pionier van het ecologisch schoonmaken, is daarom ook trots hun allereerste fles te lanceren die gemaakt is van plastic dat uit de oceanen werd gevist. De Ecover Ocean fles, waarin vloeibaar afwasmiddel wordt verpakt, is volledig gemaakt uit gerecycleerd plastic, waarvan 10% afkomstig is uit zee. Het afwasmiddel zelf kreeg een speciale 'zeelavendel en eucalyptus' geur. In deze fase wordt de nieuwe fles op een beperkte oplage geproduceerd en Ecover streeft ernaar om de productie in de toekomst uit te breiden, waardoor de positieve impact van het project verder toeneemt, en er voldoende flessen zullen zijn om ze ook in België in de handel te brengen.


Andy Hughes, Ecover 2014.


De fles is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen Ecover en enkele toonaangevende pioniers op het vlak van de bescherming van de oceanen en van de verpakkingssector. Dankzij het 'Waste Free Oceans' 'vangst van de dag' project werden bestaande vissersboten uitgerust met een nieuwe technologie, waardoor Europese vissers geld kunnen verdienen door bij elke vangst tussen twee en acht ton plastic afval op te halen. Als onderdeel van een proefproject, werd dit afval verscheept naar de Closed Loop recyclagefabriek, waar het werd behandeld en omgezet in nieuw plastic. Dit plastic wordt vervolgens door Logoplaste gebruikt om de nieuwe Ecover flessen te produceren.

Het ultieme doel van Ecover is om de juiste omstandigheden te creëren, waarmee de enorme hoeveelheden plastic afval systematisch uit zee kunnen worden opgeruimd. Het terugdringen van plastic afval in de oceanen zorgt niet alleen voor gezondere en gelukkigere vissen en zeezoogdieren, maar heeft ook een directe impact op de mens, aangezien het uiteindelijk ook het gehalte microplastics in onze voeding, dranken en andere producten zal verminderen, waardoor we meer vis op ons bord krijgen en minder plastic.

De ontwikkeling van deze fles sluit aan bij het engagement dat Ecover in 2013 aanging om nieuwe types van gerecycleerd plastic te gebruiken voor haar verpakkingen, waardoor het ook een voorbeeld stelt voor andere fabrikanten. Dit jaar zal Ecover alvast één ton oceaan plastic gebruiken en het heeft als doel dit volgend jaar verder uit te breiden tot 3 ton.

"Onze oceaan plastic fles is maar één kleine stap in de oplossing van het probleem, maar je moet ergens beginnen", zegt Philip Malmberg, CEO van Ecover. "Wat we nu moeten doen is een breder netwerk opzetten van vissers, recyclagevoorzieningen en producenten om het ook echt te laten gebeuren. We moeten ook de bestaande ketens benutten en het producenten zo makkelijk mogelijk maken om oceaan plastic te gebruiken. Op dit moment is de wil er wel, maar het kost de fabrikanten nog teveel inspanningen om het ook echt gerealiseerd te krijgen."

Eens de infrastructuur om gerecycleerd oceaan plastic te gebruiken beschikbaar zal zijn voor wereldwijde fabrikanten, kan volgens Malmberg de impact voor het milieu, de onderwaterfauna en voor vissers – die voordeel hebben bij deze bijkomende inkomstenstroom – enorm zijn.


Tom Domen, lange termijn innovatiemanager bij Ecover.

Tom Domen, lange termijn innovatiemanager bij Ecover, gelooft dat deze fles regeringen en andere overheden ertoe kan aanzetten om aandacht te besteden aan het probleem van oceaan plastic en mee te helpen aan een oplossing.

"We moeten recyclage anders gaan bekijken en ernstig werk maken van een echte circulaire economie", voegt Domen toe. "We moeten het plastic in de oceanen opruimen en ervoor zorgen dat er geen extra plastic meer in terecht komt. Iedereen, van regeringen, over de vissersindustrie tot de consumenten die gaan winkelen in de supermarkt, hebben een rol te vervullen om dit gedaan te krijgen."

Philip Malmberg gaat verder: "We willen een katalysator zijn voor een schonere oceaan – zo eenvoudig is het. We kunnen dit niet alleen, maar met verenigde krachten kunnen we een bevoorradingsketen opzetten die werkt voor het milieu, de vissers, de recycleerders en producenten, zonder aan de portemonnee van de consument te raken."

Domen concludeert: "We zijn voorbij het punt waarop we enkel willen dat onze verpakking minder slecht is voor het milieu. We willen dat ze een positief effect heeft op de wereld. Ik durf te hopen dat mensen deze fles keer op keer zullen hervullen, en ook gebruiken voor andere toepassingen nadat ze klaar zijn met de afwas – we willen niet dat deze fles opnieuw bij het afval terecht komt."

Voor meer informatie: www.ecover.be
Publicatiedatum: