Terre a Nova, het nieuwe begrip voor verantwoord inrichten

Vrij vertaald betekend Terre a Nova 'nieuwe aarde' en met deze filosofie zijn Jim en Severine Bazuin begin van dit jaar gestart met het maken en leveren up-cycled meubilair. Dit is niet geheel onopgemerkt gebleven want direct op 26/27 januari werd de eerste editie van de Go Fashion fair in het scheepvaartmuseum al volledig ingericht met het duurzame meubilair van Terre a Nova.

De meubels van Terre a Nova worden gemaakt van uitsluitend gerecyclede materialen en zijn maatschappelijk verantwoord vervaardigd. Daarbij wordt rekening gehouden dat niet alleen het product 'groen' is, maar ook alles wat er bij komt kijken zoals, het transport, de energieleverancier, de financiële instelling, woon/werkverkeer, medewerkers, verlichting, verwarming enzovoorts.Zo zijn bijvoorbeeld de timmermannen Cor en Abby die werkzaam zijn bij Terre a Nova beide doof. Dit traject wordt uitstekend begeleid en ondersteund door GGMD voor doven en slechthorende. De mannen zijn bijzonder gemotiveerd en worden steeds creatiever door de bij ons ongebruikelijke wijze van werken.

Zij moesten namelijk wel wennen aan het feit de meubels niet van uit de fabriek afkomstige nieuwe planken en balken gemaakt worden, maar dat er eerst genoeg pallets uit elkaar gesloopt moeten worden voordat zij met de daarvan afkomstige planken een nieuw meubel kunnen vervaardigen.

Bij voldoende groei en/of tijdelijke projecten zullen er zoveel mogelijk medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt of met een functiebeperking voor de uitvoering van werkzaamheden worden ingezet. Om ook hen een eerlijke kans te geven. Het is voor Terre a Nova een bewuste keuze om meer in mankracht te investeren dan in grondstoffen.

Het is belangrijk dat alle pallets en andere her te gebruiken materialen die bij hen binnen komen, zo veel als mogelijk in zijn geheel gebruikt worden om zo min mogelijk afval te creëren. Gemiddeld wordt zo'n 95% van deze materialen hergebruikt.

De hoofdbron van de huidige meubellijn is pallethout. Vroeger was hierin een levendige handel, maar de meeste pallets worden tegenwoordig slecht enkele malen gebruikt en belanden vervolgens bij het afval. Dan kunnen er twee dingen mee gebeuren, of het wordt vermalen en hergebruikt in diverse vormen of ze worden verbrand en energie mee opgewekt. Klinkt op zich goed alleen geloven wij in een zolang mogelijk behoud van de oorspronkelijke vorm. Als een boom gekapt wordt, blijft de CO2 opgeslagen in het hout gedurende de hele periode dat het hout hergebruikt wordt. Wat wij dus feitelijk doen is een extra stap toevoegen aan de cyclus.

Wilt u het duurzame design van Terre a Nova zelf voelen en beleven, kom dan zondag 25 mei naar de Gaaf Groen Lentebeurs op Renbaan Duindigt in Wassenaar.

Voor meer informatie: www.gaafgroen.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven