Food Film Festival 9-11 mei in de Westergasfabriek

Amerikaanse 'rockster-boer' Joel Salatin naar Amsterdam

Het programma van het Food Film Festival 2014 wordt op 2 april via de website bekend gemaakt. Een bonte verzameling van speekselopwekkende speelfilms en documentaires, waanzinnige workshops van de beste chefs uit binnen- en buitenland, een exceptioneel restaurant, en een mooi live programma vormen de ingrediënten van een weekend vol culinaire manieren om de wereld te redden. Omdat je vast niet kunt wachten, trakteert het festival je alvast op een zoethouder van formaat: de keynote spreker van FFF 2014 is de Amerikaanse 'rockster-boer' Joel Salatin.

Ieder jaar sluit een internationale gast het Food Film Festival af met een inspirerende lezing over de staat van ons voedselsysteem en waar het naartoe zou moeten. Dit jaar treedt Joel Salatin in de voetsporen van zijn voorgangers Vandana Shiva, Tim Lang en Mark Bittman. Een boer op tournee; het lijkt misschien wat ongebruikelijk, maar Salatin is geen gewone boer. Time Magazine noemde hem de meest innovatieve boer ter wereld. Hij is een grote inspiratiebron voor boeren over de hele wereld en invloedrijke journalisten, zoals Michael Pollan. Daarnaast speelt hij een belangrijke rol in de ultieme foodfilm Food, Inc. (2008).


Joel Salatin.

Salatin noemt zichzelf 'grass farmer', omdat alles op zijn land draait om het gezond houden van de bodem en het gras. Elke dag verplaatst hij zijn mobiele kippenstal met 500 kippen naar de plek waar zijn koeien een paar dagen eerder graasden. De kippen doen zich tegoed aan de larven in de koeienvlaaien, zetten deze om in proteïnen en voeden op hun beurt het gras weer met hun mineraalrijke uitwerpselen. De koeien zijn dan allang weer aan het schransen van een andere 'salad bar', zoals Salatin zijn grasland noemt. Zo draagt elk dier van varken tot legkip bij aan het bijzondere agro-ecosysteem van Salatin's boerderij Polyface Inc. en hoeft hij geen gebruik te maken van kunstmest.

Het bijzonderste aan zijn denkwijze is misschien wel dat Salatin niet per se pleit voor kleinschalig en biologisch boeren, maar dat hij staat voor een grote verandering in denken over landbouw en het voedselsysteem. Zijn boerderij is een groot agrarisch bedrijf dat twee miljoen dollar per jaar omzet. Met een alsmaar groeiende bevolking is het belangrijk dat de agrarische sector 'beyond organic' denkt. Daarnaast is Salatin een groot voorbeeld voor veel biologische boeren en verkoopt hij zijn producten alleen aan restaurants, families en winkels in de buurt. Geen product reist langer dan vier uur. Een bijzondere spreker waar het Food Film Festival trots op is.

Wil jij erbij zijn?

Joel Salatin houdt zijn keynote tijdens het Food Film Festival op zondagavond 11 mei in het Machinegebouw op de Westergasfabriek. Zijn foodtalk is bovendien gratis te bezoeken! Wees wel op tijd, want vol = vol. Meer informatie over locatie en tijdstip vind je vanaf 2 april op www.foodfilmfestival.nl, want dan wordt het volledige programma van het festival bekend gemaakt.

Het Food Film Festival is in 2011 gestart als initiatief van de Youth Food Movement (YFM). De YFM is een netwerk van jonge boeren, studenten, chefs, producenten en consumenten, en zet zich in voor een good, clean en fair voedselsysteem.

Het Food Film Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Oxfam Novib, Gulpener en Rabobank.

Food Film Festival - 9, 10 en 11 mei - Westergasfabriek, Amsterda.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.