Landbouw, ecologie en voedselcultuur
Met een lezing van hoogleraar voeding Jaap Seidell over de groeiende tweedeling in de samenleving rondom voeding start op dinsdagavond 4 maart in de Rode Hoed de vijfde debatserie over de toekomst van de landbouw en onze voeding.
In deze vijfde reeks worden de schijnwerpers gericht op de belangrijke analisten en vernieuwers van onze voedsel- en landbouwcultuur. Wat is de betekenis van vernieuwers voor de voedselproductie, voor duurzaamheid en voor onze sociale en economische relaties? Hebben we te maken met tijdelijke, marginale verschijnselen of gaat dit veel dieper? Naast wetenschappers laat de organisatie ook boeren, beleidsmakers en jongeren werkzaam in de voedselketen aan het woord.
De zes debatten worden gehouden vanaf begin maart tot begin mei. Debatleider Felix Rottenberg gaat ook deze keer weer op locatie naar Wageningen en Den Bosch om ook studenten in de landbouw- en voedingswetenschappen bij het debat te betrekken.
De reeks is bedoeld voor geïnteresseerde burgers en professionals. Inleiders en publiek zoeken samen naar oplossingen om de landbouw te verduurzamen. De reeks is dus een mix van kennisoverdracht, debat en dialoog.
Openingsavond 4 maart in de Rode Hoed
Tweedeling in onze voedselcultuur rond gezond etenDe belangstelling voor voedsel is niet te stuiten. Door affaires met onveilig voedsel en recent met als rundvlees verkocht paardenvlees lijkt het vertrouwen in voedsel tanende. Tegelijk is er juist veel positieve belangstelling voor gezonde voeding. Kookprogramma's, documentaires en boeken over voedsel zijn populairder dan ooit. Is deze belangstelling de voorbode van een andere eetcultuur of blijft ze elitair?
In de sociaal kwetsbare stadswijken zien we namelijk iets heel anders: steeds minder kinderen eten nog groenten en fruit en het verschil in levensverwachting tussen verschillende wijken van Amsterdam is al opgelopen tot meer dan 10 jaar. Hier is het kennisniveau en de belangstelling over gezond eten juist heel laag. Een drama tekent zich af. Is deze tweedeling te stoppen?
Dick Veerman, foodlog.nl, met een column over voedselveiligheid, voedselvertrouwen en voedselwantrouwen.
Jaap Seidell, hoogleraar gezondheid en voeding aan de Vrije Universiteit over onderzoek naar gezondheid en sociale ongelijkheid. Hij pleit onder meer voor meer schooltuinen en stadslandbouw om kennis en bewustzijn over gezond voedsel te bevorderen en de ongelijkheid te verminderen.
Erik Does, directeur EkoPlaza over biologisch voedsel als onderdeel van een gezonde levensstijl. Hoe kijkt deze winkelketen naar de beschikbaarheid van goed en veilig voedsel, ook voor sociaal zwakkere groepen in de samenleving?
Overige avonden
De overige avonden worden gehouden op:- Woensdag 12 maart (Rode Hoed) over teruglopende bodemvruchtbaarheid en agro-ecologische oplossingsmogelijkheden. Met onder andere Pablo Tittonel en Bert Jansen van Wageningen Universiteit.
- Dinsdag 25 maart (Rode Hoed) over het belang van ecosystemen en zaadgoed. Met onder andere Willem Ferwerda, Erasmus Research Institute of Management, en Bela Bartha, voorman van de Zwitserse zaadgoedbeweging.
- Dinsdag 8 april (Den Bosch, HAS Hogeschool) over vermindering van soja-importen. Met onder andere vernieuwende varkenshouder Annechien ten Have en vegetarische slager Jaap Korteweg.
- Woensdag 23 april (Rode Hoed) over jongeren, landbouw en voedsel. Met onder andere Joris Lohman, Youth Food Movement en debat met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.
- Vrijdag 9 mei (Wageningen/Orion gebouw) over kringlopen. Met onder andere de wereldvermaarde Amerikaanse boer Joel Salatin.
Organisatie
Centrum voor Landbouw en Milieu en Ecominds in samenwerking met de Rode HoedPartner voor de hele serie: Youth Food Movement. Voor Den Bosch: HAS Hogeschool. Voor Wageningen: Otherwise, Boerengroep en De Waard Eetbaar Landschap.
Mediapartners: de Volkskrant en foodlog.nl
Toegangsprijzen
Kaarten à 12 euro aan de kassa bij de Rode Hoed (7 euro met studentenkaart).Passe-partouts voor vier avonden in de Rode Hoed in Amsterdam à 38 euro (22 euro voor studenten) plus gratis toegang tot slotavond in Wageningen met Joel Salatin
Toegangskaarten slotavond in Wageningen: 10 euro (5 euro voor studenten) aan de ingang. Passe-partouthouders gratis.
Avond HAS Hogeschool Den Bosch: gratis.
Alle toegangsprijzen inclusief koffie/thee
Aanvangstijd: 20:00 uur.
Sponsors
Deze debatserie is mede mogelijk gemaakt door:Ministerie van Economische Zaken, Rabobank, Triodos Foundation en handelsbedrijf in biologische versproducten Eosta.
Nadere informatie
Vanaf 1 februari op: www.clm.nl en www.rodehoed.nlVerder bij:
Wouter van der Weijden of Bert van Ruitenbeek of 06 20731016.
@foodfriend
Hashtag: #foodfriend