E250 wordt vooral gebruikt als conserveermiddel in vlees en zorgt voor het behoud van de typische rode vleeskleur. Zo kennen de meeste mensen hun rookworst ook. Labeij heeft echter besloten om het natriumnitriet achterwege te laten omdat het in de rookworst vooral als kleur behoudend middel werd gebruikt. Gerookt vlees is immers van nature al lang genoeg houdbaar. Omdat de rookworst debuteerde in de verse biologische erwtensoep van Labeij, was kleur ook niet van belang.
Kempische landvarkens in hun natuurlijke leefomgeving.
De positieve ervaringen van bijvoorbeeld beursbezoekers die de erwtensoep hebben geproefd, hebben er toe geleid dat de rookworst nu ook als separaat product leverbaar is. Dat de rookworst een unieke smaak heeft, is overigens niet alleen te danken aan het ontbreken van E250. Ook het verwerkte varkensvlees is van biologische topkwaliteit.
Kempisch landvarken
Het vlees in de biologische rookworst van Labeij is afkomstig van het Kempisch landvarken, afkomstig van de familie Baijens in Hoogeloon. Dit biologisch Kempisch landvarken hebben een goed leven in de Brabantse Kempen en zijn daarom een streekproduct. Ze worden zelfs grotendeels gevoed met voedsel uit hun directe omgeving. Omdat Labeij dit vlees gebruikt, prijkt zelfs het label Erkend Kempengoed op de verpakking.De erwtensoep met de nitrietvrije rookworst is leverbaar in grootverpakking (5,5 en 11 liter) onder het merk Labeij en in consumenten verpakking en is deze verkrijgbaar in de biowinkel onder andere onder het merk PUUR in potten van 750 gram in het koelvak. De rookworsten zijn verkrijgbaar in consumenten verpakking van 225 gram.
Voor meer informatie:
Frank Lagas
Labeij Food Products
073 6900191
[email protected]
www.labeij.nl