Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Sinds ik hier werk ben ik 5 à 6 kilo aangekomen"

Chocolaterie Belvas: bewust biologisch én Fairtrade

De Europese Commissie heeft in 2011 met het certificaat EMAS het Belgische merk Belvas, dat biologische chocola maakt, uitgeroepen tot de meest ecologische micro-onderneming van Europa. Het bedrijf, dat in Ghislenghien is gevestigd, gebruikt alleen natuurlijke basisproducten. De chocolade bestaat voor 72% uit cacao of cacaoboter en alle andere ingrediënten die worden gebruikt in de chocolaterie zijn ook natuurlijk. Er worden geen kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen toegevoegd, de producten bevatten ook geen kunstmatige emulgatoren en zijn volledig glutenvrij.

"Onder de Belgische chocolatiers is Belvas het enige ambachtelijke bedrijf dat biologische producten maakt en waar de grondstoffen Fairtrade zijn", legt Maud Defuster uit, bedrijfsleidster van het enige magazijn van Belvas in België. De kwaliteit wordt al bevestigd door de talrijke prijzen die Belvas heeft gewonnen, waaronder de Superior Taste Award en de Quality Food Award, omdat het bedrijf eerlijke handel voert en schone producten levert."


Biologische chocola, biologische regels 

De regels voor de export vandaag de dag blijven het al lang niet meer bij de HACCP, nee biologische producten moeten voldoen aan veel strengere eisen. Er moet 100% worden gegarandeerd dat de chocolade biologisch is. Gezien de behaalde prijzen en certificaten kan de chocolade niet puurder zijn. Belvas wil innovator zijn in de duurzame economie. "Wij zijn gecertificeerd met het label van Max Havelaar en de FLO (Fairtrade Labeling Organisation). Daarnaast zijn we door Certisys gecertificeerd als biologische producent."
 

De kosten van biologische chocolade; niet een beetje teveel? 

Chocolade staat erom bekend gezond te zijn vanwege de magnesium en als brenger van een goede moraal. De biologische versie is nog beter voor de gezondheid. Bovendien zijn de pralines verkrijgbaar zonder suiker voor diabetici. Deze worden gemaakt op basis van stevia. "Omdat ik hier werk ben ik me steeds bewuster geworden van alles wat ik eet", vertrouwt de jonge bedrijfsleidster ons toe, terwijl ze ons ervan verzekert dat zij geen geitenwollensokkenfiguur is. Voorheen heb ik er geen rekenschap van gegeven, maar soms wil je niet weten wat je aan het eten bent… alleen maar omdat het rendabel is voor een bedrijf wordt er reuzel, margarine of palmolie toegevoegd. Wij gebruiken alleen maar boter."

In het hart van Brussel, naast de wereldberoemde Belgische chocolatiers, heeft het verkooppunt van Belvas in augustus 2013 zijn deuren geopend voor de pralines en truffels. Hun uitdaging? Bewijzen dat biologische Fair Trade producten ook goed smaken en dat deze producten ook nog eens goed zijn voor mens en natuur. "Sinds ik hier werk ben ik 5 à 6 kilo aangekomen, zo lekker zijn deze producten", voegt Maud Defuster toe. 

En hoe duur is het? "45 euro per kilo, maar in de aanbieding komt het neer op rond de 30 euro. In alle andere chocolatiers ligt de prijs op 60 euro per kilo."

Voor meer informatie: www.belvas.be
Publicatiedatum:

Gerelateerde artikelen → Zie meer