De Franse bierbrouwerij Brasserie de Vezelay is in 2012 opgericht in Saint-Père. De brouwerij van biologisch bier schreef in zijn eerste jaar al geschiedenis. Het biologische bier uit Vézelay wordt namelijk geschonken in de restaurants van de grote chef-koks, zoals Alain Ducasse (Parijs), Marc Meneau (Saint-Père), Georges Blanc (Lyon) en Jean-Michel Lorrain (Joigny).
Met een productie van 800 hectoliter heeft het kleine bedrijf zijn omzet verdrievoudigd in 2013. De afzetmarkt groeit nog steeds in Parijs, Bourgogne, en in de regio's van Lyon en de Alsace. De kleine fles met etiket in V-vorm staat zelfs op de toonbank in Osaka, Japan en is te vinden tijdens vele evenementen wereldwijd.
Marc Neyret, directeur van de brouwerij, deed alles voor de promotie. Daar plukt hij nu de vruchten van. Uiteindelijk wil het bedrijf 2.400 hectoliter per jaar produceren. Dat zijn 600.000 flessen.
Niet alleen de marketingstrategie verklaart het succes. Er worden zes variaties bier gebrouwen: blonde, blanche, brune, ambrée, bière de Noël en als laatste in de verkoop sinds april 2013: l'IPA (India Pale Ale). "De IPA wordt gebrouwen van een hopsoort die alleen groeit in het noorden van de Elzas", zegt directeur Marc Neyret.
Voor meer informatie: www.brasseriedevezelay.com