Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vermeiren Princeps introduceert eerste biologische speculoospasta ter wereld

Is de zak van de Sint gevuld met 'bio' dit jaar? Vermeiren Princeps lanceert Vermeiren Bio, de eerste biologische speculoospasta ter wereld. Hiermee speelt de Bornemse speculoosproducent in op de fors gestegen vraag naar bio-producten: in 2012 kocht 9 op de 10 Belgische gezinnen een biologisch product. Vermeiren Bio is op dit moment verkrijgbaar in België en Nederland, de rest van de wereld volgt.

De nieuwe speculoospasta Vermeiren Bio is puur: zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen, zonder kunstmatige aroma's of smaakversterkers en met zo weinig mogelijk additieven. Speculoosfabrikant Vermeiren Princeps speelt hiermee in op de fors stijgende vraag naar biologische voeding, vertelt commercieel directeur Steven Vavedin: "Mensen eten steeds bewuster. Uit het jaarrapport van de Vlaamse overheid blijkt dat bijna 9 op de 10 (89%) van de Belgische gezinnen vorig jaar wel eens een bio-product kocht, voor in totaal 417 miljoen euro. Ongeveer 1 op 5 Belgen koopt regelmatig bio."


Steven Vavedin, commercieel directeur toont het nieuwe product.

De wereld veroveren

Het marktaandeel van biologische producten steeg de voorbije jaren tot 1,9% in België. Daarmee is bio het snelst stijgende segment binnen de voedingswaren. Toch is er nog veel progressiemarge: in Denemarken eet maar liefst 7,6% van de bevolking biologisch. De focus op bio past binnen de bedrijfsstrategie van Vermeiren Princeps, weet Steven Vavedin: "Vermeiren Princeps mikt niet enkel op massaproductie. Als middelgrote KMO zijn wij wendbaar genoeg om in te spelen op bloeiende nichemarkten, zoals bio."

Bloem uit Frankrijk, rietsuiker en honing uit Midden-Amerika

Het aanbod kan de vraag naar bio momenteel niet bijbenen. En dat ondanks een fameuze toename (30%) van het aantal biologische producenten, bereiders en verdelers in de periode 2008-2012. In totaal telt Vlaanderen 299 bio-boerderijen en 601 bedrijven die bio verwerken, verdelen of verkopen. Steven Vavedin licht toe: "De speculoospasta komt tot stand op natuurlijke wijze, met respect voor mens, dier, plant en milieu. Je mag niet zomaar met het label 'bio' uitpakken. In heel de Europese Unie gelden dezelfde regels. Alle schakels in de markt moeten biologisch zijn: van de boer over de verwerker tot de verdeler of verkoper. Zowel ons bedrijf zelf als onze grondstoffenleveranciers werden dus aan een grondige controle onderworpen. Onze bloem komt bijvoorbeeld uit Frankrijk, de rietsuiker en honing van Midden-Amerika."
 

Waar vind je Vermeiren Bio?

De Vermeiren Bio wordt in België verkocht via Bio Planet, een keten van een tiental biologische winkels die tot de Colruyt-groep behoort. Ook bij Bioshop (een Vlaamse keten van zelfstandige natuurvoedingswinkels) en in de betere zelfstandige bio-winkel ligt de pasta in de rekken. In Nederland zal Natudis de verdeling verzorgen.

Vermeiren Princeps hanteert een beproefd recept: "We verdelen de Vermeiren Bio eerst op kleinere schaal in de nabije regio. Vervolgens komt de vraag spontaan op gang in het buitenland. De volgende landen waar je onze pasta op de boterham kan smeren worden Frankrijk en de VS. Onze ambitie is om bio-speculoospasta wereldwijd te verdelen."

Over Vermeiren Princeps: Vermeiren Princeps produceert ambachtelijke, authentieke speculoos en speculoospasta. De hoofdzetel, waar tevens de productie plaatsvindt, is gelegen in Bornem. Vermeiren Princeps stelt 25 mensen tewerk en draaide een omzet van meer dan 9,5 miljoen euro in 2012. Voor 2013 wordt op een omzet van 15 miljoen euro gemikt.

Voor meer informatie:

Steven Vavedin
Commercieel directeur Vermeiren Princeps
[email protected]
+32 38971540
+32 497522836
Publicatiedatum: