Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verkiezing meest duurzame kinderopvang

Bio-voeding bij alle winnaars van de Groene Giraf

In 2013 deden 91 aanbieders van kinderopvang mee met de Groene Giraf. Op de kennisdag 'Grip op kwaliteit' van Ruimte-OK (27 november) maakte de Groene Giraf de winnaars bekend:

Trias Kinderopvang (Sassenheim)
Categorie: Grote(re) kinderopvangorganisaties
Trias Kinderopvang is een middelgrote kinderopvangorganisatie in Sassenheim. De tien locaties hebben samen 301 kindplaatsen voor kinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 13 jaar. De organisatie heeft drie kinderdagverblijven, zeven buitenschoolse opvanglocaties en biedt ook voor- en tussenschoolse opvang. Als logisch gevolg van de visie gaan kinderen veel naar buiten, worden er veel bewegingsactiviteiten aangeboden en wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en biologische levensmiddelen. Trias Kinderopvang vindt het belangrijk dat niet alleen de medewerkers maar ook de kinderen (en ouders) bewust omgaan met afval en recycling. Daartoe organiseren ze onder andere ruilbeurzen en Repair Cafés, en wordt er geknutseld met herbruikbaar materiaal.


Onderste rij: het team van Trias kinderopvang (Sassenheim). Bovenste rij: links Dromelot en rechts de ondernemers van Ons Kindercentrum.

Dromelot Kinderopvang (Amsterdam)
Categorie: Kinderdagverblijven
Het Amsterdamse kinderdagverblijf Dromelot, gelegen aan het Vondelpark, bestaat sinds 8 maart 1993. Het is een particulier kinderdagverblijf, kleinschalig van opzet maar met zes groepen geen klein kinderdagverblijf. Dromelot onderscheidt zich door haar visie die naast antroposofische elementen ook elementen van Emmi Pikler bevat. Dat Dromelot sinds haar oprichting beleid heeft op het gebied van duurzaamheid is bijvoorbeeld terug te zien aan het consistente inkoopbeleid waarbij de impact op het milieu zwaarder weegt dan kosten. Maar ook in het gebruik van natuurlijke materialen en de keuze voor biologische voeding.

De Molen, Ons Kindercentrum (Culemborg)
Categorie: Beste duurzame nieuwkomer
Ecologisch, biologisch en fair trade. Vanwege die uitgangspunten (en natuurlijk omdat ze gewoon heel goede opvang bieden) wonnen de ondernemers van Ons Kindercentrum in 2011 al eens een Groene Giraf in de categorie Buitenschoolse Opvang. Met de 3 september geopende locatie De Molen doen ze wederom een gooi naar deze erkenning. Ons Kindercentrum zet in ondernemerschap sterk in op samenwerking. Tussen school, buurt, ondernemers, ouders én kinderen.

In tegenstelling tot voorgaande jaren werd er dit jaar geen Groene Giraf uitgereikt in de categorie Meest Duurzame Buitenschoolse Opvanglocatie. Zowel het aantal als de kwaliteit van de inzendingen bleef ver achter in vergelijking tot voorgaande jaren. Goed nieuws is wel dat de nieuwe categorie Beste Duurzame nieuwkomer juist gedomineerd werd door aanbieders van buitenschoolse opvang. De Groene Giraf werd in deze categorie dit jaar voor het eerst uitgereikt en is bedoeld voor ondernemers die na januari 2012 een nieuwe locatie hebben geopend en/of hun onderneming startten.

De andere aanbieders van kinderopvang die een nominatie ontvingen zijn:
In de categorie kinderdagverblijven:
  • Casa dei Bambini in Bussum
  • De Geheime Tuin in Zeist

In de categorie Grote(re) Kinderopvangorganisaties:
  • Hestia Kinderopvang in Amsterdam
  • Korein Kinderplein uit Eindhoven

In de categorie Beste duurzame nieuwkomer:
  • De Boshoeve in Nieuw Vennep
  • BSO Wijs! In Vianen
  • Ons Kindercentrum locatie De Molen in Culemborg
Voor meer informatie: www.degroenegiraf.nl
Publicatiedatum: