Quinoa is een belangrijk voedingsgewas voor mensen in de bergstreken van Zuid-Amerika. Wat voor ons de aardappelen zijn, is voor hen quinoa. Voor ons Nederlanders is quinoa echter ook een welkome aanvulling op het menu, al is het maar om de smaak van deze gezonde zetmeelbron.
Een studie van Wageningen University zegt dat quinoa wat betreft eiwitsamenstelling sterk lijkt op melk: alle essentiële aminozuren zijn aanwezig, in een voor mensen bijna perfecte balans. Bovendien is het rijk aan vitamine B2 en E en de mineralen ijzer, koper en magnesium.
De quinoavlokken van De Halm zijn gegarandeerd glutenvrij. Voor mensen met een glutenintolerantie is quinoa dan ook een uitstekend alternatief voor zetmeelbronnen waarin wel gluten voorkomen.
Verrijkt smakenpalet
Alle quinoa die in Nederland verwerkt wordt is vooraf gewassen. Dit is nodig om het laagje te verwijderen dat de korrel van nature beschermt tegen schimmels en insektenvraat. In dit beschermende laagje zit saponine, een zeepachtige stof met een bittere smaak. Maar, eenmaal gewassen is quinoa echt een verrijking van ons smakenpalet.We leven in een tijd waarin het mogelijk is de smaken van de wereld te proeven. Een tijd waarin verantwoord en gevarieerd eten zonder veel moeite kan. Met hun biologische quinoavlokken brengt De Halm een exotisch en smakelijk stukje wereld binnen handbereik.
Het internationale jaar van quinoa is reden te meer deze plantaardige en betaalbare variant van kaviaar eens te proberen. Verwerk bijvoorbeeld de gekookte quinoakorrel in een salade of gebruik de quinoavlok in de Thaise quinoa kippensoep. Het zal u zeker smaken.
Bron: nieuwsbrief De Halm