Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Quinoa: Plantaardige en betaalbare variant van kaviaar?

"Quinoa is de kaviaar onder de granen, een echt luxepaardje." Hoe graag Graanpletterij De Halm het ook eens zou willen zijn met deze lofzang, enige nuance is geboden. Quinoa is namelijk geen graan, zo licht de graanpletterij in haar nieuwsbrief toe. Wel heeft de ietwat glazige korrel na koken de appetijtelijke 'look' van kaviaar. Al jaren produceert De Halm quinoavlokken. Het internationale jaar van quinoa is daarom ook een beetje hun jaar.

Quinoa is een belangrijk voedingsgewas voor mensen in de bergstreken van Zuid-Amerika. Wat voor ons de aardappelen zijn, is voor hen quinoa. Voor ons Nederlanders is quinoa echter ook een welkome aanvulling op het menu, al is het maar om de smaak van deze gezonde zetmeelbron.Een studie van Wageningen University zegt dat quinoa wat betreft eiwitsamenstelling sterk lijkt op melk: alle essentiƫle aminozuren zijn aanwezig, in een voor mensen bijna perfecte balans. Bovendien is het rijk aan vitamine B2 en E en de mineralen ijzer, koper en magnesium.

De quinoavlokken van De Halm zijn gegarandeerd glutenvrij. Voor mensen met een glutenintolerantie is quinoa dan ook een uitstekend alternatief voor zetmeelbronnen waarin wel gluten voorkomen.

Verrijkt smakenpalet

Alle quinoa die in Nederland verwerkt wordt is vooraf gewassen. Dit is nodig om het laagje te verwijderen dat de korrel van nature beschermt tegen schimmels en insektenvraat. In dit beschermende laagje zit saponine, een zeepachtige stof met een bittere smaak. Maar, eenmaal gewassen is quinoa echt een verrijking van ons smakenpalet.

We leven in een tijd waarin het mogelijk is de smaken van de wereld te proeven. Een tijd waarin verantwoord en gevarieerd eten zonder veel moeite kan. Met hun biologische quinoavlokken brengt De Halm een exotisch en smakelijk stukje wereld binnen handbereik.

Het internationale jaar van quinoa is reden te meer deze plantaardige en betaalbare variant van kaviaar eens te proberen. Verwerk bijvoorbeeld de gekookte quinoakorrel in een salade of gebruik de quinoavlok in de Thaise quinoa kippensoep. Het zal u zeker smaken.

Bron: nieuwsbrief De Halm
Publicatiedatum: