Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Flesvoeding potlammeren kostte ons te veel tijd"

Antje 19 adopteert lammetjes bij Gerkema Zathe

Tholen - Lammeren die drinken bij een koe. Momenteel is dit bijzondere tafereel te zien op biologisch melkveebedrijf Gerkema Zathe in Warstiens. "Antje 19, de oudste koe van ons bedrijf, behandelt de lammeren inmiddels al echt als haar kinderen. Hier zijn we als biologische melkveehouders erg trots op", vertelt Jeltje Kooistra.

De 16-jarige Antje 19 geeft niet veel melk meer, maar kan zich op deze manier nog heel nuttig maken. "Gedurende de lente hebben we te maken gehad met potlammeren. Dit waren er in totaal 12 en het kostte ons te veel tijd om ze dagelijks allemaal vier keer de fles te geven. We gingen dus op zoek naar een alternatief en dit blijkt nu een mooie oplossing te zijn."


Antje 19 met de lammeren.

Ze vertelt dat Antje 19, alias Pop, een zeer rustige koe is met een goedaardig karakter. "Pop vindt het niet erg wanneer ze geaaid en gestreeld wordt door mensen. Zo kwamen we op het idee om de potlammeren door onze Pop te laten voeden."

De familie Kooistra heeft de lammeren eerst drie dagen lang in een speciaal hok onder de uier gehouden. Daarna konden de lammeren zelfstandig drinken. De lammeren konden vanuit hun eigen hok door de grote hekken in het hok van Pop komen, waar ze dan konden drinken. "Pop heeft het geen moment als vervelend ervaren. Integendeel zelfs. Ze kan zelfs goed opschieten met de lammeren en ze kunnen nu samen in het weiland lopen."


Eerst werden de lammeren onder de uier gehouden om ze te laten wennen.

Naast het melkveebedrijf met ongeveer 70 koeien runt het echtpaar ook Boerderijcamping Gerkema Zathe. De koe en de lammeren krijgen veel bekijks van de gasten op de boerderijcamping. "Ze kijken allemaal vol bewondering naar dit schouwspel, omdat dit zelden voorkomt vinden het prachtig om te zien. Men verbaasde zich vooral over het feit dat Pop zich zo goed ontfermde over de lammeren."

Pop heeft zich inmiddels al over 15 lammetjes ontfermd. Op dit moment zorgt ze nog voor vier lammetjes.
 
Voor meer informatie:

Johannes en Jeltje Kooistra
Oeble om Wei 3
9004 XZ Warstiens
058 2551292
[email protected]

www.gerkemazathe.nl